Απέτυχε η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ από έλληνα γιατρό

0.jpg

Μία επικίνδυνη μόλυνση από έναν κοινό μύκητα (Candida albicans) ήταν η αιτία που απέτυχε πρόσφατα η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ, την οποία επιχείρησε μία ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής χειρουργό Ανδρέα Τζάκη.

Οι γιατροί της Κλινικής Κλίβελαντ στη Φλόριντα, όπου έγινε η μεταμόσχευση, χρειάσθηκε να αφαιρέσουν τη μήτρα μετά από δύο εβδομάδες, στις 8 Μαρτίου, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τώρα, αφού εξέτασαν τι πήγε στραβά, είναι πλέον σε θέση να εξηγήσουν την αιτία του προβλήματος. Επρόκειτο για μια μόλυνση, που προκλήθηκε από έναν μικροοργανισμό, ο οποίος συχνά βρίσκεται στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών. Η μόλυνση προκάλεσε πρόβλημα στην τροφοδοσία της μήτρας με αίμα.

«Ήταν μια σοβαρή επιπλοκή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζάκης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ο εν λόγω μύκητας συνήθως συνυπάρχει αρμονικά στο γυναικείο κόλπο με βακτήρια και άλλα μικρόβια. Όμως κατά καιρούς, λόγω κάποιας ασθένειας ή λήψης φαρμάκων που διαταράσσουν την ισορροπία στην μικροβιακή κοινότητα, ο μύκητας αυτός μπορεί να πολλαπλασιασθεί ανησυχητικά.

Ο Τζάκης ανέφερε ότι ο μύκητας μπορεί να προήλθε είτε από τη δότρια της μήτρας, είτε από τη λήπτρια. Λόγω των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, που πήρε η τελευταία για να μην απορρίψει ο οργανισμός της το μόσχευμα, το ανοσοποιητικό σύστημά της δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει την ανάπτυξη του μύκητα. Αν μια τέτοια μόλυνση επεκταθεί στο αίμα, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η 26χρονη λήπτρια Λίντσεϊ ΜακΦάρναλντ εμφάνισε μεγάλη αιμορραγία δύο εβδομάδες μετά την μεταμόσχευση. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η μόλυνση είχε επεκταθεί σε μια αρτηρία που παρείχε αίμα στη μεταμοσχευμένη μήτρα, γι’ αυτό και έγινε αμέσως η αφαίρεσή της. Ακολούθησε θεραπευτική αγωγή με αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας γίνονται για να αποκτήσουν παιδί γυναίκες που είτε δεν έχουν μήτρα εκ γενετής, είτε την έχασαν αργότερα λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Η μεταμόσχευση προορίζεται να είναι προσωρινή, εωσότου η γυναίκα αποκτήσει ένα ή δύο παιδιά. Στη συνέχεια, η μήτρα θα αφαιρεθεί, για να μην χρειάζεται η γυναίκα να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφόρου ζωής.

Ο Τζάκης και ο συνεργάτης του γυναικολόγος δρ Τομάζο Φαλκόνε δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν προς το παρόν άλλη μεταμόσχευση, εωσότου βεβαιωθούν ότι δεν θα επαναληφθεί ένα πρόβλημα ανάλογο με αυτό της άτυχης 26χρονης γυναίκας. Όπως είπε ο Τζάκης, μια λύση θα είναι η προληπτική χορήγηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Μέχρι σήμερα, οι μόνες πετυχημένες μεταμοσχεύσεις μήτρας στον κόσμο έχουν γίνει στη Σουηδία από γιατρούς του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Έχουν πραγματοποιηθεί 9 μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα και 5 γυναίκες με μεταμοσχευμένη μήτρα έχουν ήδη γεννήσει. Σε 2 περιπτώσεις χρειάσθηκε να γίνει αφαίρεση της μήτρας μέσα στον πρώτο χρόνο, στη μία λόγω θρόμβωσης αίματος και στην άλλη εξαιτίας βακτηριακής μόλυνσης.

Αντίθετα με την ομάδα του Ανδρέα Τζάκη, οι σουηδοί γιατροί χρησιμοποίησαν μόνο μήτρες από ζωντανές δότριες (σε μερικές περιπτώσεις από τις μητέρες των ληπτριών) κι όχι πτωματικές. Στις ΗΠΑ, πλην του Τζάκη, άλλες 3 ομάδες γιατρών σχεδιάζουν μεταμοσχεύσεις μήτρας σε πειραματική βάση (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Μπέιλορ στο Ντάλας του Τέξας, Νοσοκομείο Brigham and Women στη Βοστώνη και Ιατρικό Κέντρο Nebraska Medicine στην Ομάχα της Νεμπράσκα).


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons