Το λίπος που τρώνε οι γονείς επηρεάζει την υγεία των παιδιών

%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%

Φαίνεται ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς καταναλώνουν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν σε γενετικά όμοια ποντίκια δίαιτα υψηλής, μέσης ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για διάστημα 6 εβδομάδων. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν την πλούσια σε λίπος δίαιτα εμφάνισαν παχυσαρκία και διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ωάρια και σπερματοζωάρια από τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει δίαιτες διαφορετικής σύστασης, εμφύτευσαν έμβρυα σε υγιείς παρένθετες μητέρες και χορήγησαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στους απογόνους.

Παρατηρήθηκε πως τα ποντίκια που προέρχονταν από δύο παχύσαρκους γονείς πήραν περισσότερο βάρος ακολουθώντας την υψηλή σε λίπος δίαιτα, συγκριτικά με εκείνα που είχαν έναν παχύσαρκο γονέα. Αντίστοιχα, η μικρότερη αύξηση βάρους παρατηρήθηκε στα ποντίκια που προήλθαν από γονείς φυσιολογικού βάρους, ενώ παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για την ανοχή στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για την αυξημένη τάση εμφάνισης παχυσαρκίας και δυσανοχής στη γλυκόζη, ευθύνονται επιγενετικοί παράγοντες, ένα είδος «αποτυπώματος» δηλαδή, που δημιουργείται στο γενετικό υλικό από την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων, το οποίο περνά και στις επόμενες γενιές.

Τέλος, σχολίασαν πως πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι απόγονοι μπορεί να κληρονομήσουν επίκτητες μεταβολικές διαταραχές μέσω των ωαρίων και σπερματοζωαρίων, γεγονός που ίσως έχει συμβάλλει στη δραματική αύξηση του ποσοστού εμφάνισης διαβήτη τα τελευταία 50 χρόνια.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons