Νέους ορίζοντες στη θεραπεία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου ανοίγουν οι καινοτόμες τεχνικές της «Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής». Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα στέλνουν οι επιστήμονες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Μέχρι πρόσφατα οι ασθενείς, έπρεπε να υποβληθούν σε βαριά χειρουργεία, με μεγάλες χειρουργικές τομές, μακρά ανάρρωση, σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο και μεγάλο κόστος. Με τις νέες τεχνικές, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν.
Για τις σημαντικές αυτές επιστημονικές εξελίξεις, μιλά ο καθηγητής Νευροχειρουργικής, Βασίλειος Α. Ζέρρης, διευθυντής της Β’ Νευροχειρουργικής Κλινικής και του Κέντρου Πόνου και Σπονδυλικής Στήλης, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, τέως διευθυντής και ιδρυτής του Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Baylor Scott & White, Texas, ΗΠΑ…
«Οι καινοτόμες τεχνικές της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (μικροσκόπιο, ενδοσκόπιο, ραδιοσυχνότητες, ηλεκτρονικές αντλίες έγχυσης, ηλεκτρονικοί διεγέρτες, αναστολείς νευρωνικής λειτουργίας, κ.α.) αντιμετωπίζονται ελάχιστα επεμβατικά, πλήθος παθήσεων του εγκεφάλου και των αγγείων του (ανευρύσματα), της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών νεύρων, καθώς επίσης και ασθένειες που έως πρόσφατα φαινόταν αδύνατη η θεραπεία τους, με χειρουργικά μέσα, όπως η επιληψία, η Νόσος Parkinson και σχεδόν κάθε είδους πόνου.
Ειδικότερα μπορούν να αντιμετωπιστούν, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων της ισχιαλγίας (πόνος που αντανακλά στα πόδια), οσφυαλγίας (πόνος στη μέση), κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, στένωση σπονδυλικού σωλήνα, όγκοι, αστάθεια, σπονδυλολίσθηση.
Με τη χρήση ειδικών εργαλείων, ο χειρουργός μπορεί να προσεγγίσει το πρόβλημα, μέσα από μικρές τομές, χωρίς να καταστρέψει τη φυσιολογική ανατομία του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς κινητοποιούνται την ίδια ημέρα και επιστρέφουν στη φυσιολογική τους ζωή, χωρίς πόνο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πέραν από τα εξαιρετικά χειρουργικά αποτελέσματα η Ελάχιστα Επεμβατική Νευροχειρουργική, οδηγεί και σε μειωμένο κόστος, για τον ασθενή λόγω μειωμένου χρόνου νοσηλείας και συντομότερης ανάρρωσης.
Ανάλογες Ελάχιστα Επεμβατικές Νευροχειρουργικές Τεχνικές, εφαρμόζονται σε παθήσεις του εγκεφάλου, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Ειδικότερα, με τη χρήση ενδοσκοπίου ή μικροσκοπίου αντιμετωπίζονται παθήσεις όπως όγκοι του εγκεφάλου και υδροκεφαλία. Χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα παρόμοια με το GPS, καθοδηγούμαστε με ακρίβεια στον όγκο προστατεύοντας, το φυσιολογικό εγκέφαλο. Ο όγκος αφαιρείται με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον ασθενή.
Στο Κέντρο Πόνου και Σπονδυλικής Στήλη, το οποίο ιδρύθηκε από τον καθηγητή Ζέρρη, εφαρμόζονται οι εξειδικευμένες τεχνικές της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής για την αντιμετώπιση χωρίς χειρουργική επέμβαση συχνότατων προβλημάτων υγείας, όπως ο πόνος στη μέση και τον αυχένα, ισχιαλγίες, πόνους από αρθριτικά ή οστεοπόρωση, πονοκέφαλους και νευραλγία τριδύμου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν πόνο στη μέση, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η αποφυγή χειρουργικής επέμβασης. Χρησιμοποιούμε μια σταδιακή μέθοδο προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Αρχικά επιχειρούμε θεραπεία, με φάρμακα από το στόμα. Εάν αυτό δεν είναι επαρκές, χρησιμοποιούμε εξειδικευμένες επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης του πόνου, όπως οι υπό ακτινολογική καθοδήγηση επισκληρίδιες εγχύσεις κορτικοστεροειδών και ο καυτηριασμός με ραδιοσυχνότητες των νεύρων που μεταδίδουν τον πόνο από τις αρθρώσεις του σπονδύλου προκαλώντας πόνο. Και στις δύο περιπτώσεις ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν τη χειρουργική επέμβαση.
Ο αυχενικός πόνος (αυχεναλγία) επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών και συνήθως οφείλεται σε δισκοπάθεια ή εκφυλιστική αρθρίτιδα. Ορισμένες φορές ο πόνος στον αυχένα είναι ένδειξη πιο σοβαρών παθήσεων, όπως η πίεση στο νωτιαίο μυελό ή και η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Η θεραπεία του πόνου στον αυχένα έχει αρκετές ομοιότητες, με τη θεραπεία του πόνου στη μέση και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, φυσιοθεραπεία, επισκληρίδιες εγχύσεις κορτικοστεροειδών και καυτηριασμό των μικρών νεύρων από τις άρρωστες αρθρώσεις. Στόχος μας είναι να παρέχουμε απόλυτη απαλλαγή από τον πόνο και να αποφύγουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Μέχρι πρόσφατα η θεραπεία των πονοκεφάλων ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Νέες μέθοδοι που περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα και σε μη ανταπόκριση την έγχυση κατάλληλων μειγμάτων σε συγκεκριμένα αισθητήρια νεύρα, παρέχουν αποτελεσματική μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τους πονοκεφάλους. Για πολύ συγκεκριμένους τύπους πονοκεφάλων όπως η ινιακή νευραλγία, μπορεί να εμφυτευθεί διεγέρτης του ινιακού νεύρου».
Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής, Βασίλειος Α. Ζέρρης
πηγή:medicalnews.gr