Τροποποίησαν γενετικά ποντίκια για να… «τραυλίζουν»

pontiki.medium.jpg

Οι επιστήμονες ελπίζουν να φωτίσουν καλύτερα το μυστήριο του ανθρώπινου τραυλισμού χάρη στα πρώτα ποντίκια που τροποποίησαν γενετικά, ώστε να εμφανίζουν ανάλογη διαταραχή στη… γλώσσα των τρωκτικών (αφού δεν μπορούν να μιλήσουν, ασφαλώς δεν μπορούν και να τραυλίσουν όπως οι άνθρωποι).

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα δρα Τέρα Μπαρνς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology».

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανακαλύψουν τους βιολογικούς και νευρωνικούς μηχανισμούς που προκαλούν τον ανθρώπινο τραυλισμό, ώστε να αναπτύξουν νέα φάρμακα και άλλες θεραπείες.

«Τα ποντίκια αυτά δεν τραυλίζουν ακριβώς, αλλά έχουν χαρακτηριστικά που μοιάζουν με εκείνα των ανθρώπων που τραυλίζουν, συνεπώς αποτελούν ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο έρευνας», δήλωσε η Μπαρνς και πρόσθεσε ότι «έγινε το πρώτο τεράστιο βήμα για να δημιουργηθούν πειραματόζωα που να τραυλίζουν κανονικά».

Παλαιότερα ο τραυλισμός θεωρείτο πρόβλημα άγχους ή κακής ανατροφής, αλλά πιο πρόσφατα η αιτία του θεωρείται πρωτίστως βιολογική και γενετική, με το στρες πιθανώς να επιδεινώνει την κατάσταση.

Το 2010 είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο Gnptab φαίνεται να προκαλούν τραυλισμό σε μερικούς ανθρώπους.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές τροποποίησαν τα ποντίκια, ώστε να έχουν μεταλλάξεις σε αυτό ακριβώς το «ένοχο» γονίδιο. Μετά ηχογράφησαν τους ήχους των νεογέννητων, εωσότου γίνουν οκτώ ημερών και, με τη βοήθεια υπολογιστή, ανέλυσαν τα ηχητικά μοτίβα. Τα -κατά τα άλλη πλήρως υγιή- ζώα έβγαζαν λιγότερους και πιο επαναλαμβανόμενους ήχους, ενώ υπήρχαν επίσης μεγαλύτερες παύσεις ανάμεσά τους, με τον ίδιο τρόπο που οι τραυλοί άνθρωποι διστάζουν να πουν μια λέξη, διακόπτοντας έτσι την ομαλή ροή του λόγου τους.

Τα προβλήματα τραυλισμού είναι συχνά και εμφανίζονται σε περίπου ένα στα 20 παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα ξεπερνιέται αργότερα, με ή χωρίς θεραπεία (κυρίως λογοθεραπεία). Όμως οι θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα σε όλους τους ανθρώπους.

Η διαταραχή είναι πιο κοινή στα αγόρια, με συνέπεια περίπου τετραπλάσιοι άνδρες να τραυλίζουν από ό,τι γυναίκες. Εκτιμάται ότι γύρω στο 1% των ενηλίκων έχει μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα τραυλισμού διεθνώς.

Οι δυσκολίες του τραυλισμού αποτέλεσαν και το αντικείμενο της δημοφιλούς και συγκινητικής βρετανικής κινηματογραφικής ταινίας «Ο λόγος του βασιλιά» με τον Κόλιν Φερθ, ο οποίος υποδυόταν την πραγματική περίπτωση του βασιλιά της Βρετανίας Γεωργίου του 6ου.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons