Εξέταση μαστού για 90 γυναίκες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη

breast-cancer-risk.medium.jpg

Γιατροί της επιστημονικής εταιρίας «ΕΜΕΙΣ», εξέτασαν εθελοντικά 93 γυναίκες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ηλικίας από 20 έως 70 ετών, στον οικισμό Λύκειο του νομού Ροδόπης, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Α.Μ-Θ. στην μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων, των Δήμων με τα Προγράμματά τους «Βοήθεια στο Σπίτι» και της επιστημονικής εταιρείας «ΕΜΕΙΣ».

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του «Μειονοτικού Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Λυκείου Ν. Ροδόπης» του Δήμου Αρριανών με συμμετοχή γυναικών από τους κοντινούς οικισμούς.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Λυκείου, Ντιλέκ Οσμάν, «το εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία εξαιτίας της αθρόας συμμετοχής των γυναικών οι οποίες πολλές φορές λόγω μόρφωσης, προβλημάτων στην επικοινωνία αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας που επικρατεί στην περιοχή, δεν καταφεύγουν εύκολα σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού».

«Αυτή την φορά όμως με τη συνδρομή προσωπικού έξι κοριτσιών που βοήθησαν στην μετάφραση της ελληνικής γλώσσας και εργάστηκαν για ημέρες ώστε να ευαισθητοποιήσουν τις γυναίκες, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό», σημειώνει η ίδια. Για κάθε γυναίκα που συμμετείχε στις εξετάσεις φτιάχτηκε το ροζ σήμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, με κεντρικό σύνθημα «η πρόληψη σώζει ζωές».

«Θέλουμε να συνεχιστούν αυτές οι εξορμήσεις στην περιφέρεια και στα χωριά μας, καθώς οι μουσουλμάνες γυναίκες της υπαίθρου πολλές φορές δεν είναι ενημερωμένες και τα κοινωνικά στερεότυπα λειτουργούν ανασχετικά στην πραγματοποίηση αυτών των τόσο σημαντικών για την ζωή μας προληπτικών εξετάσεων», κατέληξε η κ. Ντιλέκ Οσμάν.

 

 

 

 

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons