Tips για να προλάβετε την παιδική παχυσαρκία

paxysarkia.jpg

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα χωρίς μια βασική αιτία. Για να προλάβετε την παιδική παχυσαρκία είναι απαραίτητο να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες από μικρά. Βάλτε το πρωινό σε προτεραιότητα, προσφέρετε υγιεινά σνακ και σερβίρετε τις μερίδες του φαγητού σε κατάλληλο μέγεθος ώστε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι και το σημαντικότερο

Το πρωινό ενδεχομένως είναι και το πιο σημαντικό γεύμα του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας (εξ ου και το όνομα) και παρέχει τα «αναγκαία καύσιμα» προκειμένου να διατηρηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα στο σωστό επίπεδο, πριμοδοτεί τους μύες για τις δραστηριότητες της ημέρας και στέλνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες σε όλα τα κύτταρα του σώματος για την ανάπτυξη. Η κατανάλωση πρωινού βοηθά επίσης στην πρόληψη της πείνας του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πετύχουν βαθμό μεγαλύτερο από το μέσο όρο, συγκριτικά με όσα το παραλείπουν. Ωστόσο, η κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφίμων στο πρωινό, όπως γλυκίσματα ή πατατάκια, δε φαίνεται να επιδρά θετικά στις σχολικές επιδόσεις. Παράλληλα, και άλλες διατροφικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των μερίδων φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται συνολικά μέσα στη μέρα, φαίνεται να σχετίζονται θετικά με τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών.

Φαγητό από το σπίτι

Άλλος ένας τρόπος για να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος στα παιδιά είναι να περιοριστεί το έτοιμο φαγητό απέξω. Γνωρίζετε ότι το μέγεθος των μερίδων στα fast – food έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια; Πριν από είκοσι χρόνια για παράδειγμα οι πατάτες που σερβίρονταν είχαν μικρότερο μέγεθος και περίπου 210 θερμίδες ενώ σήμερα είναι περισσότερες και έχουν 610 θερμίδες! Ομοίως και με τα αναψυκτικά, στα οποία κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί, έχουν όμως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014 στο Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition., υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα τα fast food είναι απλά ένα υποπροϊόν ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος, που αφορά τις δια βίου κακές καθημερινές διατροφικές συνήθειες που προέρχονται από την ίδια την οικογένεια και τα σπίτια των παιδιών.

Τα παιδιά των οποίων η διατροφή βασίζεται στο fast food τείνουν να έχουν γονείς που δεν έχουν τα μέσα, την επιθυμία ή το χρόνο να αγοράσουν και να προετοιμάσουν υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι. Αυτή είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της παιδικής παχυσαρκίας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και όχι το fast food, καταλήγουν οι ερευνητές.

Μικρότερες μερίδες φαγητού

Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το μυστικό ώστε το αίσθημα της πείνας να μην είναι μεγάλο. Επιτρέψτε στα παιδιά να τρώνε δύο ή τρία σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, πέρα από τα τρία γεύματα. Αν υιοθετήσετε αυτή την τακτική, οι μερίδες του φαγητού θα είναι μικρότερες και οι θερμίδες υπό έλεγχο.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons