Υπερυπολογιστής προσομοιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα

skadbabf.jpg

Ένας υπερυπολογιστής στις ΗΠΑ κατάφερε να πετύχει την πιο ρεαλιστική μέχρι σήμερα προσομοίωση της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το ανθρώπινο σώμα.

Το λογισμικό χρησιμοποιεί μια τρισδιάστατη αναπαράσταση κάθε αρτηρίας που έχει πλάτος άνω του ενός χιλιοστού. Ως πρωτότυπο χρησιμοποιήθηκε το κυκλοφορικό σύστημα ενός ανθρώπου, αφού «σκαναρίστηκε» εξονυχιστικά προηγουμένως με τομογραφική και μαγνητική απεικόνιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αμάντα Ραντλς του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στη Βαλτιμόρη, σύμφωνα με το BBC.

Το λογισμικό προσομοίωσης αποκαλείται «Χάρβεϊ», ως απόδοση φόρου τιμής στον βρετανό γιατρό Γουίλιαμ Χάρβεϊ που τον 17ο αιώνα ανακάλυψε πρώτος την κυκλική κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Ο σούπερ-κομπιούτερ όπου «τρέχει» το λογισμικό, είναι του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια και είναι ένας από τους δέκα ισχυρότερους στον κόσμο.

Στόχος της προσομοίωσης είναι αρχικά να μελετηθούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι παρεμβάσεις (π.χ. «μπαλονάκι») στο καρδιαγγειακό σύστημα ενός ασθενούς, επιτρέποντας στους γιατρούς να έχουν μια καλύτερη εικόνα για την αιμοδυναμική.

Σε επόμενα στάδια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εμπλουτίσουν τον «Χάρβεϊ» με προσομοιωμένα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία και να προβλέπουν ακόμη και την κίνηση επιμέρους κυττάρων του αίματος. Αν αυτό όντως καταστεί εφικτό, τότε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα κάτι που τώρα ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία: η προσομοίωση και πρόβλεψη της εξέλιξης μεμονωμένων καρκινικών κυττάρων μέσα στο αίμα.

Όμως για κάτι τέτοιο θα απαιτηθούν υπερυπολογιστές τουλάχιστον 1.000 φορές πιο ισχυροί από τους σημερινούς.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons