Ο Ζίκα «ένοχος» και για οξεία μυελίτιδα

ZIKA9.jpg

Πόσο επικίνδυνος είναι ο Ζίκα; Ο ιός, πιθανόν μπορεί να πλήξει και τον μυελό των οστών και να προκαλέσει οξεία μυελίτιδα, με βαρύτατες συνέπειες για την κινητικότητα του ασθενούς, εκτός από τα κρούσματα μικροκεφαλίας σε έμβρυα.

Στα μέσα Ιανουαρίου μια 15χρονη που είχε προσβληθεί από τον Ζίκα εισήχθη στο νοσοκομείο Πουάντ-α-Πιτρ της Γουαδελούπης. Η ασθενής παρουσίαζε ημιπληγία στην αριστερή πλευρά, ανακοίνωσαν σήμερα δύο ερευνητικά ινστιτούτα της Γαλλίας, τα CNRS και Inserm. «Παρουσίαζε μειωμένη κινητικότητα και στα τέσσερα άκρα, πολύ έντονους πόνους και οξεία κατακράτηση ούρων», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Την επομένη της εισαγωγής της οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έφερε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις του ιού στα ούρα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που αποδεικνύει τη σχέση (του Ζίκα με τη μυελίτιδα) λόγω της παρουσίας του ιού στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό εννέα ημέρες αφότου ξεκίνησαν τα κλινικά συμπτώματα» της ασθενούς, είπε η Ανί Λανουζέλ, ερευνήτρια στο Inserm, η μελέτη της οποίας δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet. Σύμφωνα με τη Λανουζέλ, οι επιστήμονες απέκλεισαν την πιθανότητα να έπασχε η 15χρονη από άλλες ασθένειες, όπως έρπη, ανεμοβλογιά ή νόσο των λεγεωναρίων, αφού όλες οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές.

Η 15χρονη παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο αλλά η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.

Στην περίπτωση του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ ο ιός πλήττει τα περιφερειακά νεύρα ενώ στη μυελίτιδα προσβάλλει τον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται όλα τα άκρα και ο ασθενής να παρουσιάζει κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα, εξήγησε η Λανουζέλ.

«Το μήνυμα είναι ότι ο Ζίκα δεν πλήττει μόνο τις εγκύους και δεν είναι κατ’ ανάγκη μια ήπια πάθηση», τόνισε.

Αν και σπάνια, η μυελίτιδα μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την κινητικότητα του ασθενούς. Η θεραπεία της συνίσταται στη χορήγηση υψηλών δόσεων ενέσιμης κορτιζόνης.

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons