Αλλαγές στην τακτική των υπηρεσιών υγείας, απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα, από χώρα απλής διόδου τώρα μετατρέπεται σε χώρα προσωρινής ή πιο μόνιμης εγκατάστασης και θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των 30-40 και ίσως και 60 χιλιάδων ανθρώπων.
«Διασφαλίζουμε την παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας, την επιδημιολογική επιτήρηση, την υγιεινή στους χώρους αυτούς και βεβαίως δίνουμε το δικαίωμα με το Παράλληλο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε να έχουν και αυτοί οι πληθυσμοί πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Περιφερειακή Διαβούλευση, Η Υγεία καθ’ όλη τη Διαδικασία Υποδοχής, Διατομεακός Διάλογος» που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο κ. Μπασκόζος χαρακτήρισε «μύθο», ότι οι πρόσφυγες αποτελούν «υγειονομική βόμβα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και κάνουμε το παν για να τους παρασχεθούν».
Στο πλαίσιο αυτό δύο μονάδες υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται καθ’ οδόν για την Ειδομένη, προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες στους ανθρώπους που παραμένουν εκεί ελπίζοντας, να περάσουν τα σύνορα, με τη συμμετοχή παιδιάτρων και γενικών γιατρών. «Ο αριθμός των προσφύγων είναι μεγάλος, αλλά μπορούμε να ανταποκριθούμε», είπε ο κ. Μπασκόζος, σημειώνοντας ότι ανεξαρτήτως αποφάσεων, «εμείς σαν ελληνική πολιτεία, κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας, αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να δείξουμε τον δρόμο και να αναδείξουμε το καλό πρόσωπο της Ευρώπης και ελπίζουμε ότι αυτό θα επικρατήσει στο τέλος».
πηγή:medicalnews.gr