Γυναίκα από τη Ρουμανία δώρισε το νεφρό της στη φίλη της από τα Τρίκαλα

nefriki.medium.jpg

Ο πραγματικός φίλος στις δύσκολες στιγμές φαίνεται και αυτό το απέδειξε έμπρακτα μία 55χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία έδωσε το ένα νεφρό της στη συνομήλικη φίλη της από τα Τρίκαλα, που έκανε αιμοκάθαρση εδώ και εννέα χρόνια. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε πριν από 15 ημέρες στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο και η ασθενής αναμένεται να πάρει εξιτήριο σύντομα, ενώ η δότης χαίρει υγείας και συνεχίζει φυσιολογικά τη ζωή της.

«Σήμερα, η «βεντάλια» στο θέμα των μεταμοσχεύσεων έχει ανοίξει, καθώς ο νόμος 3984/2011 προβλέπει μεταμοσχεύσεις από συγγενείς εξ αίματος μέχρι τέταρτου βαθμού, από συγγενείς εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού, από σύζυγο σε σύζυγο και από συναισθηματικά συνδεόμενο δότη με δικαστική απόφαση και επίσης μεταμόσχευση από αμοιβαία δωρεά οργάνων, δηλαδή χιαστή δωρεά. Εμείς, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης κάναμε την πρώτη μεταμόσχευση από συναισθηματικό δότη, όπως προβλέπει ο νόμος 3984, από φίλη που έδωσε το νεφρό της σε ασθενή που έκανε εννέα χρόνια αιμοκάθαρση σε επαρχιακή μονάδα τεχνητού νεφρού. Ήδη, συμπληρώθηκαν 15 ημέρες από τη μεταμόσχευση και η λήπτης πάει πάρα πολύ καλά, έχει μία πάρα πολύ καλή νεφρική λειτουργία και αναμένεται τις επόμενες μέρες να πάρει εξιτήριο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεφρολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, Γρηγόρης Μυσερλής.

Για να γίνει η δωρεά χρειάστηκε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών μέχρι να εκδοθεί δικαστική απόφαση, να τελεσιδικήσει και στη συνέχεια να ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και να δώσει την άδεια. «Όταν γίνεται δωρεά από ζώντα δότη, εκείνο το οποίο εξετάζουμε είναι η καλή νεφρική λειτουργία και η κλινική υγεία του δότη, ο οποίος μετά τη δωρεά ζει μία φυσιολογική ζωή και δεν έχει κανένα πρόβλημα από πλευράς ποιότητας ζωής»πρόσθεσε ο κ. Μυσερλής.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons