Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά για την υγεία των δοντιών

teeth.jpg-1024%C3%971024-pixels.jpg

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) υποστηρίζει την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (WDF) στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day), στις 20 Μαρτίου. Τη φετινή χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ως στόχο κάθε ένας από εμάς να αναγνωρίσει τον αντίκτυπο της στοματικής υγείας στη συνολική σωματική υγεία1 και ευεξία και να διαδώσει το μήνυμα «Όλα ξεκινούν εδώ. Υγιές στόμα. Υγιές σώμα».

Παρά τη μείωση της τερηδόνας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι στοματικές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για πολλές ομάδες ανθρώπων στην Ευρώπη, με την κοινωνικο-οικονομική επιβάρυνση της ΕΕ να είναι ιδιαίτερα σημαντική: επηρεάζουν την πλειοψηφία των παιδιών σχολικής ηλικίας και των ενηλίκων και αντιπροσωπεύουν το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν τα οφέλη της καλής στοματικής υγείας και να τονιστεί η αξία της υιοθέτησης πρακτικών που σχετίζονται με την καλή στοματική υγιεινή, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος σε καθημερινή βάση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός των σνακ μεταξύ των γευμάτων και η επιλογή τροφίμων και ποτών που είναι «φιλικά» προς τα δόντια, όπως αυτά που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.

Όπως είναι γνωστό, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν συστατικά που δεν σχετίζονται με την τερηδόνα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διασπώνται από τα βακτήρια του στόματος και δεν συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών. Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι ωφελούν την υγεία των δοντιών όταν περιέχονται σε τρόφιμα, ποτά, οδοντόκρεμες και φάρμακα, με την προϋπόθεση ότι και τα άλλα συστατικά που περιέχονται, επίσης, δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση των δοντιών.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει επίσης ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών με πολλούς τρόπους. Το όφελος αυτό των γλυκαντικών έχει επίσης αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία έχει εκδώσει θετική γνωμοδότηση σχετικά με τον ισχυρισμό ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να μειώσουν το ποσοστό απομετάλλωσης των δοντιών. Όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, και τις τσίχλες, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για τη μείωση της καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης, επιτρέποντας στους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη γλυκύτητα μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

Η φροντίδα της στοματικής σας υγείας αποτελεί ανάγκη για όλους. Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής καθημερινά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των «φιλικών» προς τα δόντια, ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, είναι το κλειδί για ένα «Υγιές στόμα. Υγιές σώμα».

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση του ISA εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην πρόληψη και τη διαχείριση των παθήσεων του στόματος εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2016, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της WOHD. (# WOHD16)

Ακολουθήστε τον ISA με το hashtag #ISA4WOHD16 στο Twitter για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2016.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons