Τι μπορεί να συμβεί αν κάθεστε συχνά σταυροπόδι

thema4.jpg

Πώς σας αρέσει να κάθεστε σε μια καρέκλα; Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κάθονται σταυροπόδι, άλλοι με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά και κάποιοι άλλοι διάπλατα ανοιχτά. Και μπορεί η πιο «κόσμια» στάση του σώματος και αυτή που προτιμούν συνήθως οι γυναίκες να είναι το σταυροπόδι, είναι όμως η ιδανική για την υγεία;

Ο κατάλογος με τις συνέπειες φαίνεται να είναι μακρύς και περιλαμβάνει αυξημένη αρτηριακή πίεση, φλεβίτιδα και νευρική βλάβη αλλά καθένα από αυτά αξίζει μια πιο προσεκτική εξέταση.

Μούδιασμα

Φυσικά είναι μεγάλη αλήθεια ότι αν κάθεστε για πολύ ώρα στην ίδια ακριβώς θέση, τελικά το πόδι που είναι από πάνω ή το κάτω θα καταλήξει μουδιασμένο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σταύρωμα των ποδιών ασκεί πίεση στο περονιαίο νεύρο που βρίσκεται πίσω από το γόνατο με αποτέλεσμα να μουδιάζουν τα πόδια χαμηλά. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι προσωρινό και όχι μόνιμο αφού οι ενοχλήσεις υποχωρούν εάν αλλάξετε στάση ή περπατήσετε για λίγο.

Τι γίνεται όμως με την αρτηριακή πίεση;

Όταν πηγαίνετε για ένα τσεκ-απ συνήθως ο γιατρός και η νοσοκόμα σας ζητούν να ξεκουράσετε το χέρι στην καρέκλα ή να το ακουμπήσετε στο τραπέζι και τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα. Αυτό επειδή τα σταυρωμένα πόδια συσχετίζονται  με άνοδο της αρτηριακής πίεσης, όπως έχει επιβεβαιωθεί και σε παλαιότερες έρευνες.

Ευτυχώς η άνοδος της πίεσης είναι μικρή κυρίως επειδή το σταύρωμα των ποδιών συνεπάγεται μεγαλύτερη ροή αίματος προς την καρδιά. Φρόνιμο όμως είναι να αποφεύγουν αυτή τη στάση του σώματος άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.

Φλεβίτιδα και κιρσοί

Οι κιρσοί (φλεβίτιδα), γνωστοί επίσης και ως ευρυαγγείες, προκαλούνται από τη συγκέντρωση αίματος στα πόδια που κάνει τις φλέβες να πρήζονται, να παραμορφώνονται ή ακόμα κάποιες φορές και να σπάνε. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί την εμφάνιση της φλεβίτιδας;

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι  συνήθως είναι λόγω προχωρημένης ηλικίας, κληρονομικότητας, πολύωρης και συστηματικής ορθοστασίας και εγκυμοσύνης. Το σταυροπόδι φαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τους κιρσούς, αν όμως περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθιστοί με τα πόδια σταυρωμένα, ιδιαίτερα πάνω από το γόνατο, τότε η επιπλέον πίεση στο πίσω μέρος των ποδιών μπορεί να προκαλέσει κιρσούς.

Φροντίστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα και μην φοράτε συχνά ψηλά τακούνια. Η ταλαιπωρία των ποδιών συμβάλει στην ανάπτυξη κιρσών.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons