Επαναστατική βιολογική θεραπεία για ορθοπαιδικές παθήσεις

4567.jpg

Η θεραπεία με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια PRP είναι η πιο σύγχρονη και ευρέως διαδεδομένη βιολογική θεραπεία για την επιτάχυνση της επούλωσης μυών, τενόντων και συνδέσμων μετά από τραυματικές αλλά και εκφυλιστικές βλάβες.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να θεραπεύεται με δικά του μέσα. Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του οργανισμού μας που συμμετέχουν στην πήξη του αίματος. Όταν αυτά ενεργοποιούνται, απελευθερώνουν πρωτεΐνες επούλωσης, τους αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι δρουν συνεργικά επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την αποκατάσταση της βλάβης.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία;

Αυτή η θεραπεία είναι μία ένεση με αίμα του ασθενή που πραγματοποιείται στο χώρο του ορθοπαιδικού ιατρείου. Λαμβάνεται από τον ασθενή μια μικρή ποσότητα αίματος από μία περιφερική φλέβα με διαδικασία όμοια με τυπική εξέταση αίματος. Το PRP παρασκευάζεται από το αίμα του ίδιου του ασθενή. Η θεραπεία χρησιμοποιεί τα αιμοπετάλια τα οποία προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ιστών. Στο τέλος εγχύεται το PRP τοπικά στην περιοχή της βλάβης με υπερηχογραφική καθοδήγηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και δεν εμφανίζει επιπλοκές γιατί είναι ένα προϊόν του ίδιου του οργανισμού του ασθενή. Ο ασθενής μπορεί να φύγει άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι εγχύσεις PRP ανακουφίζουν από τον πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων μυών και τενόντων. Με τη μέθοδο PRP επιτυγχάνουμε ταχύτερη αποκατάσταση και ένα πολύ υψηλό ποσοστό των ασθενών μας επανέρχονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα.

Σε ποια σημεία μπορεί να βρει εφαρμογή;

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία σε αρθρώσεις όπως ο ώμος, ο αγκώνας, το ισχίο, το γόνατο και η ποδοκνημική.

Ιδιαίτερα συχνά και με επιτυχία εφαρμόζεται σε τενοντίτιδα και μερική ρήξη του υπερακανθίου στην άρθρωση του ώμου, σε επικονδυλίτιδα στην άρθρωση του αγκώνα, σε χονδροπάθεια και τενοντίτιδα επιγονατιδικού στο γόνατο, σε συνδεσμικές θλάσεις στο γόνατο αλλά και στην άρθρωση της ποδοκνημικής, στην τενοντίτιδα του αχιλλείου, σε πελματιαία απονευρωσίτιδα, σε διαστρέμματα καθώς και σε τροχαντηρίτιδα στο ισχίο.

Τα νεώτερα δεδομένα μας δείχνουν πολύ σημαντική τη κλινική εφαρμογή του PRP στην οστεοαρθρίτιδα. Σύμφωνα με τα νεώτερα αυτά στοιχεία η έκχυση PRP σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος μειώνει σε μεγάλο ποσοστό το πόνο και αυξάνει την κινητικότητα της άρθρωσης. Οι εκχύσεις PRP μέσα στην άρθρωση του γόνατος έδειξαν ότι έχουν την δυνατότητα να μετριάσουν και να εξασθενίσουν έντονα συμπτώματα πόνου σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Η θεραπεία με PRP, επηρεάζοντας έναν σημαντικό παράγοντα λίπανσης του αρθρικού χόνδρου (superficial zone protein), έδειξε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της τριβής και της εκφύλισής του και συνεπώς με αυτό τον τρόπο στοχεύει στην αναγέννηση του.

Έχει επίσης καταγραφεί σε αρκετές μελέτες η υπεροχή της θεραπείας PRP συγκριτικά με την αντίστοιχη ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό. Το PRP συμπεριφέρεται σαν υαλουρονικό με τη διαφορά όμως ότι επουλώνει και αναγεννά τον αρθρικό χόνδρο ενώ το υαλουρονικό δεν είναι σχεδιασμένο για να κάνει αυτό. Συμπερασματικά η μέθοδος PRP αποτελεί μία πολύ υποσχόμενη θεραπεία στην οστεοαρθρίτιδα.

koug.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://ift.tt/1NE3C3w ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχαήλ, Ορθοπεδικός Χειρουργός τηλ.: 693 709 3980


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons