Πώς οι υδατάνθρακες συνδέονται με το τσιγάρο

kapnisma4.medium.jpg

Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ μπορεί να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων και σύμφωνα με νέα έρευνα ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μπορεί να αυξηθεί αν τρώνε συγκεκριμένους υδατάνθρακες.

Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να πυροδοτήσουν την αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα και συνήθως πρόκειται για ραφιναρισμένους  χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες εξηγούν οι ειδικοί.

Η διατροφή με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, την παχυσαρκία, ενώ έχουν θεωρηθεί πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων καρκίνων εξηγεί ο dr Rishi Jain ογκολόγος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Fox Chase στη Φιλαδέλφεια.

Θα μπορούσε ο καρκίνος των πνευμόνων να ανήκει σε αυτές; Στο ερώτημα αυτό επιχείρησε να απαντήσει η Dr Xifeng Wu επικεφαλής του αντικαρκινικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η ομάδα της εξέτασε τους ιατρικούς φακέλους καθώς και το διατροφικό ιστορικό περισσότερων από 1900 ανθρώπων με καρκίνο των πνευμόνων και περισσότερους από 2.400 χωρίς τη νόσο.

Συνολικά οι άνθρωποι που ανήκαν στο 25% όσων κατανάλωναν τα τρόφιμα υψηλότερου γλυκαιμικού δείκτη (επεξεργασμένα δημητριακά, λευκό ψωμί και ζυμαρικά, πατάτες) είχαν 49% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα συγκριτικά με όσους ανήκαν στο χαμηλότερο 25%.

Η τάση αυτή ήταν ακόμη πιο ισχυρή όταν οι ερευνητές εστίασαν στους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Σε αυτό το γκρουπ εκείνοι που σκόραραν υψηλότερα όσον αφορά την υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή τους είχαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα συγκριτικά με μη καπνιστές με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή.

Ο συσχετισμός αυτός σύμφωνα με τους ερευνητές μάλλον οφείλεται στο ότι η υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην υπερδραστηριότητα χημικών παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.

Τα ευρήματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Πηγή: vita.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons