Πώς το ασβέστιο συνδέεται με προβλήματα στα νεφρά

kidney-stone.medium.jpg

Η δημιουργία πέτρας στους νεφρούς, ή αλλιώς νεφρολιθίαση, αποτελεί μια διαταραχή του ουροποιητικού συστήματος που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Αίτιο της είναι ο σχηματισμός κρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να «φράξουν» κάποιο σημείο του ουρητήρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου ή άλλων συμπτωμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εν λόγω κρύσταλλοι αποτελούνται από άλατα ασβεστίου, γεγονός που προβληματίζει ορισμένους ασθενείς σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να «προσέχουν» ή να περιορίσουν τη διαιτητική πρόσληψη του εν λόγω θρεπτικού συστατικού.

Στην πραγματικότητα, το ασβέστιο που περιέχεται στα τρόφιμα, δε φαίνεται να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης. Αντίθετα, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου εξασφαλίζει σε ένα βαθμό την αποτελεσματική απομάκρυνση των οξαλικών οξέων -συστατικών που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία λίθων-, από τον πεπτικό σωλήνα. Συνεπώς, δεν απαιτείται περιορισμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων πλούσιων πηγών ασβεστίου σε άτομα με ιστορικό νεφρολιθίασης.

Από την άλλη, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού λίθων στους νεφρούς, αν και η λήψη του συμπληρώματος μαζί με κάποιο γεύμα φαίνεται να μετριάζει τον κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται άτομα που έχουν την τάση να εμφανίζουν πέτρες στους νεφρούς να ζητούν ιατρική καθοδήγηση σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons