Στην αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

kidney-stone.medium.jpg

Στην έγκαιρη διάγνωση, από τη βρεφική και παιδική ακόμη ηλικία, των παραγόντων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν αργότερα στην ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ), είναι αφιερωμένη φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία εορτάζεται κάθε δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου.

Με σύνθημα «Νεφρική Νόσος και Παιδιά-Δράσε νωρίς για την πρόληψή της», οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας (ΕΝΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφεραν ότι στον πληθυσμό των ασθενών με ΧΝΝ περιλαμβάνονται και παιδιά, ενώ νεφρικά νοσήματα στην παιδική ηλικία οδηγούν συχνά σε ανάπτυξη ΧΝΝ στην ενήλικο ζωή. Όπως είπε ο καθηγητής Παιδιατρικής-Νεφρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φώτης Παπαχρήστου, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ΧΝΝ είναι παιδιά με ανωμαλίες στους νεφρούς ή στο ουροποιητικό σύστημα, οι οποίες είναι εμφανείς σε προγεννητικό υπερηχογράφημα, με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, με συμπτώματα, όπως μειωμένη ανάπτυξη, ιστορικό ουρολοίμωξης, διαταραχές στην ούρηση ή παθολογικά ευρήματα στα ούρα, καθώς επίσης και τα πρόωρα ή τελειόμηνα βρέφη με μικρό βάρος γέννησης. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαχρήστου, σε πολλές περιπτώσεις, τα κλινικά σημεία και τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν κάνοντας την υποψία ή τη διάγνωση της νόσου σχετικά δύσκολη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Δημήτριος Γούμενος, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε ότι μπορεί κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται οίδημα στους αστραγάλους, κόπωση, ελάττωση της όρεξης και αφρώδη ούρα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΝΕ, τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εξετάζονται για την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής νόσου γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για θετική έκβαση και αποτροπή ανάπτυξης ΧΝΝ τελικού σταδίου.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons