Αρθρίτιδα γόνατος

gonata00001.jpg

Η αρθρίτιδα του γόνατος, ή άλλως αρθροπάθεια του γόνατος, είναι η παθολογική κατάσταση στην οποία μεταπίπτει η άρθρωση του γόνατος λόγω τραυματισμού των στοιχείων του (οστού – μηνίσκου – χόνδρου), είτε λόγω εκφύλισης.
prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Κατά τον τραυματισμό του γόνατος μπορεί να έχει υποστεί βλάβη το οστούν (λόγω κατάγματος) και να έχει αλλοιωθεί η ομαλή συνέχεια της αρθρικής επιφάνειας.

gonata1.jpg

Μπορεί να έχει λόγω κατάγματος διακοπεί η συνέχεια του χόνδρου. Σε άλλες κακώσεις (αθλητικές) να έχει υποστεί ρήξη ο πρόσθιος (συνήθως) χιαστός σύνδεσμος ή και ο έσω ή έξω μηνίσκος. (βλέπε οικεία κεφάλαια).

Στις χρόνιες εκφυλιστικές αλλοιώσεις λόγω μεταβολής του άξονα του γόνατος, οπότε δημιουργείται ραιβογονία ή βλαισογονία, προοδευτικά βλάπτονται και υφίστανται εκφύλιση αντίστοιχα ο έσω ή ο έξω μηνίσκος και ο χόνδρος του έσω ή έξω διαμερίσματος του γόνατος.

gonata2.jpg

Ο οργανισμός για να αντιδράσει στη βλάβη του χόνδρου και στα φορτία που παίρνει λόγω παραμόρφωσης του άξονα, προσπαθεί ν’ αυξήσει τις επιφάνειες φόρτισης δημιουργώντας οστεόφυτα, τα οποία επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Αντιδρώντας το υποκείμενο οστούν σκληρύνεται και σε δεύτερο χρόνο νεκρώνεται λόγω βλάβης της αγγείωσης και υφίσταται καθίζηση.

Άρα η αρθρίτιδα του γόνατος χαρακτηρίζεται από εκφυλιστικές βλάβες των μηνίσκων από λέπτυνση του χόνδρου, από σκλήρυνση των υποκειμένων οστών και από δημιουργία οστεοφύτων.

Η παθολογοανατομική αυτή αλλοίωση συνοδεύεται από κλινικές εκδηλώσεις, όπως ο περιορισμός της κάμψης και της έκτασης του γόνατος και ο πόνος στη βάδιση και τελικά και στην ανάπαυση.

Πώς ελέγχεται

Ο ασθενής που παραπονείται για πόνο στο γόνατο, ερωτάται εάν έχει υποστεί πρόσφατη ή παλαιά κάκωση στο γόνατο.

Στην όρθια στάση ελέγχουμε τον άξονα του γόνατος (ραιβά γόνατα – βλαισά γόνατα).

gonata6.jpg

 

 

Με τη ράχη του χεριού ελέγχεται η διαφορά θερμοκρασίας των δύο γόνατων και η ύπαρξη υγρού (ύδραρθρο).

Σε ύπτια θέση η δυνατότητα των γονάτων να κάνουν κάμψη (φυσιολογικά μέχρι 130⁰) και έκταση.

Σε κάμψη 90⁰ ελέγχεται η πρόσθια αστάθεια του γόνατος.

Σε πρηνή θέση και κάμψη 90⁰ ο στροφικός πόνος που υποδηλοί βλάβη του έσω μεσαρθρίου.

gonata3.jpg

Απεικόνιση

Οι διάφορες φάσεις της αρθρίτιδας έχουν διαφορετική απεικόνιση στην ακτινογραφία και στην μαγνητική τομογραφία. Στην ακτινογραφία διακρίνεται η λέπτυνση του χόνδρου, η παραμόρφωση του άξονα, η σκλήρυνση του οστού και τα οστεόφυτα.

Στη μαγνητική τομογραφία εμφαίνονται οι βλάβες στους μηνίσκους (ρήξη ή εκφύλιση) των χιαστών συνδέσμων η ελάττωση του πάχους του χόνδρου, η νέκρωση του χόνδρου και η νέκρωση των υποκειμένων οστών.

gonata4.jpg

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδος του γόνατος εξαρτάται από τη φάση της βλάβης. Σε νέα άτομα (κάτω των 50 ετών) σε αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα η ενδεικνυόμενη θεραπεία, όταν υπάρχει παραμόρφωση του άξονα είναι η διόρθωση της ραιβογονίας ή της βλαισογονίας με οστεοτομία.

gonata7.jpg

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, αρχίζουμε τη θεραπεία με διόρθωση του άξονα με «σφήνα» στα παπούτσια και έγχυση υαλουρονικού οξέως ή αυξητικών παραγόντων (G.F.-P.R.P.).

gonata8.jpg

Σε νέα άτομα σ΄ αυτή τη φάση έχει ένδειξη και η έγχυση βλαστοκυττάρων. Όταν η βλάβη του χόνδρου έχει προχωρήσει και έχει δημιουργηθεί και νέκρωση του υποκείμενου οστού, τότε τα συντηρητικά μέτρα (υαλουρονικό, PRP, βλαστοκύτταρα) δεν επαρκούν και χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση.

Στις βλάβες οι οποίες αφορούν το ένα διαμέρισμα του γόνατος, η ενδεικνυόμενη θεραπεία είναι η Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική για αντικατάσταση της περιοχής της βλάβης.

Όταν η αρθρίτιδα του ενός διαμερίσματος (έσω ή έξω) αφεθεί άνευ θεραπείας, τότε η αρθρίτιδα προχωρεί και στο άλλο διαμέρισμα του γόνατος και η ενδεικνυόμενη πλέον εγχείρηση είναι η Ολική αρθροπλαστική του γόνατος.

gonata5.jpg

Και στις δύο περιπτώσεις ο ασθενής βαδίζει χωρίς πόνο σε σύντομο διάστημα.

Η Μονοδιαμερισματική έχει το πλεονέκτημα η κινητικότητα του γόνατος να παραμένει φυσιολογική ώστε ο ασθενής να αθλείται και να ασχολείται με κηπουρικές εργασίες εύκολα.

Λέξεις κλειδιά:

– Αρθρίτιδα

– Αρθροπάθεια

– Οστεοαρθρίτιδα

– Ραιβογονία

– Βλαισογονία

– GF

– PRP

– Βλαστοκύτταρα

– Αρθροπλαστική


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons