Ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών στις χειρουργικές επεμβάσεις

students_assisting_surgery.jpg

Αυξάνονται συνεχώς οι κάθε είδους χειρουργικές επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στον κόσμο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που δημοσιεύονται στο Δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2012 έφθασαν τα 312,9 εκατομμύρια, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 38,2% έναντι μόλις πριν οκτώ ετών, το 2004, όταν είχαν γίνει 226,4 εκατομμύρια επεμβάσεις.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του ΠΟΥ, παρά την αύξηση των χειρουργείων, μόνο ένα σχετικά μικρό μέρος της ανθρωπότητας ωφελείται, καθώς παραμένουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών, όσον αφορά την πρόσβαση σε ένα χειρουργικό τραπέζι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Γουάιζερ, επίκουρο καθηγητή χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, υπολόγισαν ότι σε 104 χώρες όπου ζουν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι (το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού) γίνονται μόνο το 30% των χειρουργικών επεμβάσεων. Οι χώρες αυτές δαπανούν κατά μέσο όρο λιγότερα από 400 δολάρια ανά κεφαλή ετησίως για την υγεία.

«Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στην παροχή χειρουργικής παγκοσμίως και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί το κενό αυτό σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Γουάιζερ.

Η εξαγωγή διεθνών χειρουργικών στατιστικών δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς σε 66 από τις 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ δεν υπάρχουν διαθέσιμα τέτοια στοιχεία, πράγμα που οδήγησε τους ερευνητές σε στατιστικές «ακροβασίες» (π.χ. εκτιμήσεις με βάση τις γειτονικές χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία).

Η «ψαλίδα» σε βάρος των φτωχών χωρών διευρύνεται παρά το γεγονός ότι μεταξύ 2004-2012 σε αυτές ακριβώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση στις χειρουργικές επεμβάσεις (69% ή από 394 σε 666 επεμβάσεις ετησίως ανά 100.000 κατοίκους).

Στις χώρες αυτές σχεδόν μία στις τρεις επεμβάσεις (29,6%) αφορά τοκετούς με καισαρική, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 2,7% στις 44 πλουσιότερες χώρες (το 17,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι). Οι ερευνητές επεσήμαναν πως στις φτωχές χώρες γίνονται υπερβολικά πολλές καισαρικές, ενώ σε άλλες πιο κρίσιμης σημασίας επεμβάσεις παρατηρείται ανησυχητική υστέρηση.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons