Μαρτύριο για τους ασθενείς στις Εντατικές το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας

entatiki.medium.jpg

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ΣΟΑΔ-ARDS) είναι συχνό μεταξύ των ασθενών των εντατικών μονάδων στα νοσοκομεία αλλά σε ποσοστό περίπου 40% δεν διαγιγνώσκεται, ούτε τυγχάνει σωστής θεραπείας, παρόλο που προκαλεί ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Αυτό διαπίστωσε μια νέα νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη παγκοσμίως που αφορά τις Εντατικές, που έλαβε υπόψη της στοιχεία από 459 νοσοκομειακές μονάδες εντατικής θεραπείας σε 50 χώρες πέντε ηπείρων.

Το σύνδρομο προκαλείται από οξεία φλεγμονή των πνευμόνων μετά από σοβαρή λοίμωξη ή σοβαρό τραυματισμό. Υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες, μειώνεται το οξυγόνο που φθάνει στο αίμα και οι ασθενείς δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους.

Για το εν λόγω σύνδρομο υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογία του, τη διάγνωσή του, τη διαχείρισή του και την έκβαση των ασθενών, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, με επικεφαλής τον Τζον Λάφι, επικεφαλής αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά.

Η μελέτη με την ονομασία Lung Safe, που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Jama, αφορούσε συνολικά 29.144 ασθενείς σε εντατικές, από τους οποίους οι 3.022 (ποσοστό 10,4% ή έξι ασθενείς ανά κλίνη εντατικής ετησίως) πληρούσαν τα κριτήρια του ΣΟΑΔ. Από αυτούς, οι περισσότεροι (2.377) εμφάνισαν το σύνδρομο μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την εισαγωγή τους και χρειάσθηκαν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Η κλινική αναγνώριση του συνδρόμου από τους γιατρούς κυμαίνεται από 51% για τα ήπια περιστατικά έως 78,5% για τα σοβαρά. Το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στο νοσοκομείο των ασθενών με το σύνδρομο είναι 34% για τα ελαφρά περιστατικά, 40% για τα ενδιάμεσα και 46% για τα σοβαρά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν το χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης του συνδρόμου από τους γιατρούς των εντατικών και την ανάγκη να βελτιωθεί η διαχείριση των ασθενών. Προς το παρόν, όπως τόνισε ο δρ Λάφι, δεν υπάρχει ένα στάνταρντ τεστ για τη διάγνωση του συνδρόμου που έχει πολλά συμπτώματα. Τα περισσότερα περιστατικά ΣΟΑΔ καταγράφονται στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, ενώ ακολουθούν οι Ευρώπη καi Βόρεια Αμερική.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons