Το θαυματουργό φυτό που συμβάλλει στην ανάπτυξη φαρμάκων κατά του καρκίνου

216960-3455300.medium.jpg

Μπορεί ένα φυτό, να έχει θαυματουργές ιδιότητες; Σαφώς. Ο χημικός Δρ. Γεώργιος Γερομιχαλός, υπεύθυνος του εργαστηρίου κυτταροκαλλιεργειών, μοριακού modeling και σχεδιασμού φαρμάκων στο Συμεωνίδειο Ερευνητικό Κέντρου του Θεαγενείου, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων βασισμένων στα βιοδραστικά συστατικά του κρόκου μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, ανάμεσα στις οποίες, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.

Τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε ο κ. Γερομιχαλός μέσω υπολογιστικών μεθόδων προσομοίωσης έδειξαν ότι οι ασθένειες, για τις οποίες ενδεχομένως να υπάρχει θεραπευτικό όφελος από τη χρήση των συστατικών του κρόκου, είναι οι εξής: Αλτσχάιμερ, διάφοροι τύποι καρκίνου, διαταραχές πήξης, ασθένεια θρόμβωσης, Πάρκινσον, στεφανιαία αθηροσκλήρωση, ασθένειες του καρδιαγγειακού, μυελονευροπάθεια, ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, αναιμία, ομοκυστινουρία, αλλεργικό άσθμα, νόσος των κινητικών νευρώνων (MND) γνωστή ως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), έλλειψη φολικού οξέος, γνωστική ανεπάρκεια, μόλυνση από ιό του έρπη, ελονοσία, μόλυνση από τριχομονάδες, κυστική ή κοινή ακμή και ενδομητρίωση.

«Ο τομέας της έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων με τη βοήθεια της υπολογιστικής χημείας και του μοριακού modeling, δηλαδή ο υποβοηθούμενος από υπολογιστές σχεδιασμός φαρμάκων έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εδώ και τουλάχιστον δυόμισι δεκαετίες. Η έρευνα για το σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων φαρμάκων αφορά τη σύνδεση των βασικών αιτιών μιας ασθένειας σε επίπεδο γονιδίων, πρωτεϊνών και κυττάρων. Η παραδοσιακή ανακάλυψη φαρμάκων ξεκινά με ένα γνωστό παθολογικό φαινόμενο στον οργανισμό και την ανάπτυξη μιας θεραπευτικής θεωρίας με σκοπό να πολεμήσει αυτή τη διαδικασία. Από την κατανόηση των ανωτέρω αναδύονται αρκετοί ενδιαφέροντες“πρωτεΐνες-στόχοι”, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν νέα πιθανά φάρμακα. Ξεκινώντας δηλαδή από την κατανόηση μιας ασθένειας καταλήγουμε στο σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων πιο ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών για τους ασθενείς. Στη μελέτη μου εξέτασα, μέσω υπολογιστικών μεθόδων προσομοίωσης, την ικανότητα των βιοδραστικών συστατικών του κρόκου να συνδέονται με μια σειρά πρωτεϊνών οι οποίες παίζουν ρόλο σε διάφορες ασθένειες», αναφέρει ο κ. Γερομιχαλός.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε μια βάση δεδομένων πρωτεϊνών που περιέχει κρυσταλλογραφημένες δομές άνω των 1.000 πρωτεϊνών-στόχων. Η έρευνα περιορίστηκε σε πρωτεΐνες βιολογικής σημασίας που καλύπτουν τρεις θεραπευτικές κατηγορίες: νεοπλασματικές ασθένειες, ασθένειες που σχετίζονται με το αίμα και τα όργανα που επηρεάζει αυτό και τέλος ασθένειες που σχετίζονται με τη λειτουργία ορμονών.

«Τα κύρια δραστικά φυτοχημικά μόρια στα οποία οφείλονται οι δράσεις του σαφράν είναι η κροκίνη (το οποίο είναι ένα φυσικό καροτενοειδές), η κροκετίνη, η διμεθυλκροκετίνη, η σαφρανάλη και η πικροκροκίνη. Για κάθε μια από τις ενώσεις που μελετήθηκαν βρέθηκαν τουλάχιστον 20 πρωτεΐνες-στόχοι με τις οποίες μπορούν να συνδεθούν τα φυτοχημικά του κρόκου με διαφορετικό βαθμό σύνδεσης. Οι προσομοιώσεις μοριακής πρόσδεσης αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα φυτοχημικά συστατικά του κρόκου αναστέλλουν μια σειρά από πρωτεΐνες όπως π.χ. τις σχετιζόμενες με την καρκινική ανάπτυξη πρωτεΐνες-στόχους. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να φανούν χρήσιμα στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών ενώσεων βασισμένων στα καροτενοειδή του κρόκου», υπογραμμίζει ο κ. Γερομιχαλός.

Η μελέτη του κ. Γερομιχαλού θα παρουσιαστεί στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας που θα πραγματοποιηθεί 18-21 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, σε διάλεξη με θέμα «Η συμβολή της υπολογιστικής χημείας και του μοριακού modeling στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Εφαρμογή στη διερεύνηση της βιοδραστικότητας απομονωμένων συστατικών του Crocus Sativus».


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons