Σε σάλιο και ούρα ανακαλύφθηκε ο Ζίκα

ZIKA9.jpg

Ενεργό ιό Ζίκα σε δείγματα σάλιου και ούρων ανακάλυψε το βραζιλιανό κυβερνητικό ινστιτούτο υγείας Fiocruz, όπως ανακοίνωσε, τονίζοντας ότι θα ερευνήσει το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών. Παράλληλα, ο ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες που πλήττονται από τον Ζίκα, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες, να επιτρέψουν την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη και την άμβλωση.

Το ινστιτούτο Fiokruz εντόπισε τον Ζίκα σε σάλιο και σε ούρα αφού ανέλυσε δείγματα από δύο ασθενείς και χαρτογράφησε μερικώς το γονιδίωμα του ιού, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ρίο ντε Ζανέιρο ο Πάουλο Γκαντέλια, πρόεδρος του Ιδρύματος Οσβάλντο Κρουζ, όπως είναι επισήμως γνωστό το Fiokruz.

Παράλληλα στη Γενεύη, η Υπάτη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έβαλε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τα κράτη της Νότιας Αμερικής, πολλά από τα οποία δεν επιτρέπουν ούτε την άμβλωση ούτε το αντισυλληπτικό χάπι και συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν να μένουν έγκυες εξαιτίας του κινδύνου που δημιουργεί ο Ζίκα.

«Πώς μπορούν να ζητούν απ’ αυτές τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες, χωρίς να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη;» δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί.

Ο ιός Ζίκα πιστεύεται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό εγκέφαλο.

Με δεδομένο τον κίνδυνο αυτόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 2 Φεβρουαρίου «κατάσταση επείγουσας ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια υγεία».

Ο ιός μεταδίδεται με εκθετικό τρόπο στη Λατινική Αμερική μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti, όμως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα κρούσμα μετάδοσης στο Τέξας διά της σεξουαλικής οδού.

Μπροστά στην απειλή αυτή, ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες δεν βρήκαν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες.

Όμως ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν δήλωσε πως η προειδοποίηση αυτή δεν έχει καμιά χρησιμότητα στις χώρες που απαγορεύουν ή περιορίζουν αυστηρά την πρόσβαση σε μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού, όπως η αντισύλληψη ή η άμβλωση.

«Η συμβουλή που απευθύνεται στις γυναίκες να καθυστερούν την εγκυμοσύνη αγνοεί το γεγονός ότι πολλές απ’ αυτές απλούστατα δεν έχουν την εξουσία να αποφασίσουν αν ή πότε θέλουν να μείνουν έγκυες σ’ ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική βία είναι κάτι συνηθισμένο», υπογράμμισε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος κάλεσε αντίθετα τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών «να εξασφαλίσουν ότι οι γυναίκες, οι άνδρες και οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες ποιότητας για την υγεία και την αναπαραγωγή, χωρίς διακρίσεις».

Αυτό περιλαμβάνει, διευκρινίζει η Υπάτη Αρμοστεία, το δικαίωμα στην αντισύλληψη, στη μητρική φροντίδα και στην άμβλωση σε ασφαλές περιβάλλον.

«Οι νόμοι και οι πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση σ’ αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε το δικαίωμα στην υγεία να είναι εγγυημένο για όλους», ζήτησε ο Ζέιντ.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons