Διάστρεμμα ποδοκνημικής

kn0000.jpg

Οι αρθρώσεις της ποδοκνημικής (του αστραγάλου) είναι δύο από τις μεγάλες αρθρώσεις του σκελετού, οι οποίες πάσχουν όπως και οι αρθρώσεις ώμου, ισχίου, γόνατος, από τους συνδέσμους που τις συγκρατούν, από το χόνδρο και από τα οστά που τις.
prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

pod01.jpg

Η ποδοκνημική άρθρωση δημιουργείται από τρία οστά. Από το κάτω μέρος της κνήμης, που αρθρούται με τον αστράγαλο και του μεταφέρει το βάρος του σώματος. Η εσωτερική πλευρά του αστραγάλου καλύπτεται από μία προβολή της κνήμης, το έσω σφυρό (τον έσω αστράγαλο). Η έξω πλευρά του καλύπτεται από το δεύτερο οστούν, την περόνη, που δημιουργεί το έξω σφυρό (τον έξω αστράγαλο).

pod02.jpg

Τα οστά αυτά συγκρατούνται στη θέση τους (αρθρούνται) με συνδέσμους ισχυρούς (πλάγιους). Απ’ αυτούς οι πιο ισχυροί είναι ο έξω και ο έσω πλάγιος. Η άρθρωση που δημιουργείται, η ποδοκνημική, επιτρέπει την κίνηση προς τα επάνω -ραχιαία έκταση μέχρι 10⁰-15⁰ και πελματιαία κάμψη μέχρι 30⁰.

pod03.jpg

Επίσης η ελαστικότητα του πλαγίου συνδέσμου επιτρέπει μια ελαφρά πλαγιο-πλάγια ελαστικότητα την άρθρωση.

Τι είναι το διάστρεμμα

Όταν το πόδι γυρίζει προς τα έσω κατά την φάση μίας πτώσης, τότε επισυμβαίνει κάποια κάκωση, συνήθως του έξω πλαγίου συνδέσμου.pod04.jpg

Ο σύνδεσμος αυτός έχει τρεις μοίρες που συνδέουν την περόνη (έξω σφυρό) με τον αστράγαλο. Συχνά μια απ΄τις μοίρες του συνδέσμου υφίσταται ρήξη. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος που ονομάζεται δελτοειδής, λόγω σχήματος, παθαίνει ρήξεις όταν συνοδεύει κάταγμα του έξω σφυρού.pod05.jpg

Πώς εμφανίζεται

Μετά από στραβοπάτημα που το πόδι γυρίζει προς τα μέσα, προκαλείται οξύς πόνος και πρήξιμο σχεδόν αμέσως στην περιοχή του έξω σφυρού.pod06.jpg

Πώς ελέγχεται

Με το δείκτη πιέζουμε το άκρο της περόνης, ψηλαφώντας το οστούν. Εάν πονάει το κόκκαλο, ίσως υπάρχει κάταγμα.pod07.jpg

Εάν πονάει  το πρήξιμο, μάλλον πρόκειται για διάστρεμμα. Στο κάταγμα υπάρχει πόνος, αλλά η βάδιση δεν αναστέλλεται.

Πώς αντιμετωπίζεται

Σταθεροποιούμε την ποδοκνημική με λευκοπλάστ και περιορίζουμε την κινητικότητά της, με ένα ελαστικό επίδεσμο.

pod08.jpg

Προσοχή: Ο επίδεσμος δεν μπαίνει ποτέ σφικτός.

Λέξεις κλειδιά

Διάστρεμμα

Αμφισφύριο κάταγμα

Δελτοειδής σύνδεσμος

Έξω πλάγιος σύνδεσμος


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons