Ελπιδοφόρα κλινική δοκιμή για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

eyes-656x410.jpg

Μια ελπιδοφόρα κλινική δοκιμή για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με στατίνες των ηλικιωμένων ασθενών που πάσχουν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση μετά από τη χορήγηση υψηλών δόσεων των στατινών, μιας κατηγορίας φαρμάκων που συνταγογραφούνται ευρέως για την μείωση της χοληστερόλης.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Eye and Ear της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την καθηγήτρια οφθαλμολογίας Τζόαν Μίλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νέο ιατρικό περιοδικό EBioMedicine, πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή με 23 ασθενείς που είχαν την ξηρά μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Στους ασθενείς χορηγήθηκε υψηλή δοσολογία 80 μιλιγκράμ ατορβαστατίνης (γνωστής με την εμπορική ονομασία Lipitor). Από τους 23 ασθενείς, στους δέκα εξαφανίσθηκαν οι εναποθέσεις λιπιδίων στον αμφιβληστροειδή φακό των ματιών τους, ενώ υπήρξε και μέτρια βελτίωση στην ικανότητα όρασής τους.

Στο παρελθόν, άλλες υπό δοκιμή θεραπείες είχαν αποτύχει να εξαφανίσουν τις εναποθέσεις λιπιδίων, με αποτέλεσμα η νόσος να επιδεινώνεται ή να μετατρέπεται στην υγρά μορφή της. Οι ερευνητές, ως επόμενο βήμα, σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της θεραπείας με στατίνες.

«Οι στατίνες είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο, από το οποίο έχουμε τρομερά μεγάλη εμπειρία. Εκατομμύρια ασθενείς παίρνουν στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη τους και για την καρδιοπάθεια. Με βάση τα έως τώρα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι οι στατίνες έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την εξέλιξη της πάθησης και πιθανώς να αποκαταστήσουν την όραση σε μερικούς ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας λόγω προχωρημένης ηλικίας», δήλωσε ο βασικός ερευνητής Δημήτριος Βάββας του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Eye and Ear.

Η εν λόγω πάθηση πλήττει πάνω από 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οδηγεί σε θόλωση της όρασης ή ακόμη και σε τύφλωση στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Η πάθηση αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες. Η λεγόμενη «ξηρά» μορφή της νόσου είναι πιο συχνή (85% των περιστατικών) και δεν υπάρχουν γι’ αυτήν αποτελεσματικές θεραπείες μέχρι στιγμής, ενώ για την «υγρή» μορφή (15%) υπάρχουν πιο δραστικές θεραπείες.

Οι γιατροί, εδώ και χρόνια, υποπτεύονται ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και στην αθηροσκλήρωση, καθώς οι εναποθέσεις λιπιδίων στον αμφιβληστροειδή των ματιών συχνά μοιάζουν με τις εναποθέσεις λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Όλες οι περιπτώσεις της εκφύλισης πάντως δεν είναι ίδιες και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς στις στατίνες. Στην έρευνα, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν επίσης ο Δρ. Ευάγγελος Γραγούδας (Χάρβαρντ/Eye and Ear), καθώς επίσης, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο καθηγητής παθολογίας Εμμανουήλ Γανωτάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης και η Ζωή Καψάλα.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons