Σημάδια υποχώρησης εμφανίζει το κύμα γρίπης

emvolia.medium.jpg

Σημάδια υποχώρησης εμφανίζει το κύμα γρίπης, καθώς παρατηρείται μείωση της γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα. Η σταδιακή μείωση της δραστηριότητας της γρίπης θα διαρκέσει έως αρχές Απριλίου, όπου αναμένεται σταθεροποίηση της κατάστασης, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης ανέρχονται σε 139-τρεις θάνατοι δηλώθηκαν σήμερα-, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 86 ασθενείς. Συνολικά από την αρχή που ενέσκηψε το κύμα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 373 ασθενείς.

Η πλειοψηφία των θυμάτων της γρίπης, όπως αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, και φέτος ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, που όμως δεν είχε εμβολιαστεί.

Από την άλλη παρατηρήθηκε αύξηση των ασθενών που δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σύμφωνα με στοιχεία περίπου ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον σοβαρά κρούσματα υπήρξαν και στον παιδικό πληθυσμό, νόσησαν 24 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών, 6 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ ένα παιδί που κατέληξε δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Ο κ. . Τσιόδρας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα παιδιά που καταγράφηκαν ως κρούσματα, είχαν ήδη σημαντικά προβλήματα υγείας. Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1), ωστόσο οι επιστήμονες θα περιμένουν να κλείσει ο κύκλος της δραστηριότητας της γρίπης για ασφαλέστερα συμπεράσματα.

«Εμβολιάζομαι συστηματικά εδώ και 15 χρόνια»

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

«Εγώ εμβολιάζομαι συστηματικά εδώ και 15 χρόνια», ανέφερε ο καθηγητής, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην επιστημονική κοινότητα για την αντιεμβολιαστική συμπεριφορά, που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία για το εμβόλιο της γρίπης, αναφέροντας ότι π.χ. για το εμβόλιο του τετάνου δεν ισχύσει το ίδιο.

Παραπληροφόρηση, άγνοια και υπερτονισμός των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι οι βασικές αιτίες για τα χαμηλά ποσοστά, που παρατηρούνται στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, είπε ο καθηγητής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπερτονίζουμε τα αρνητικά και όχι τα θετικά».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης τη σημασία της έγκαιρης θεραπείας με την χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες)- κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών -χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Στοιχεία για τη γρίπη προηγούμενων ετών

Ο ιός της γρίπης τύπου Α(Η1Ν1) που επικράτησε φέτος είναι ίδιος με αυτόν που κυκλοφόρησε και το 2010-2011, σε ποσοστό 97,7%, αφήνοντας πίσω του 180 νεκρούς με μέση ηλικία 56,7 έτη.

Το επιδημικό κύμα είχε ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, κορυφώθηκε αρχές Φεβρουαρίου, όπου και καταγράφηκε σταδιακή μείωση της δραστηριότητας έως τέλη Μαρτίου.

Είχαν καταγραφεί συνολικά 368 περιστατικά γρίπης με εργαστηριακή επιβεβαίωση που χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία των ασθενών 50,4 έτη.

Επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1)pdm09 , είχαμε και την περίοδο 2013-2014 , με ποσοστό 79,4% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α(Η3Ν2), με ποσοστό 20,6%.

Το επιδημικό κύμα ξεκίνησε τέλη Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε αρχές Μαρτίου και καταγράφηκαν 145 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν 60,4 έτη με εύρος ηλικιών (από 2 έως 88 έτη). Επίσης καταγράφηκαν 338 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 330 χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ τα 8 δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 56,5 έτη.

Την περίοδο 2011-2012, το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου Β, με ποσοστό 54,2% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α (Η3Ν2), με ποσοστό 46,5%. Ο ιός τύπου Η1Ν1 κυκλοφόρησε σε ποσοστό 0,2%.

Το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου, και κορυφώθηκε αρχές Μαρτίου. Καταγράφηκαν 56 θάνατοι και η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν 63,5 έτη. (εύρος ηλικιών: από 7 μήνες έως 87 έτη). Συνολικά καταγράφηκαν 127 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης.

Την περίοδο 2012-2013, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου και παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα μέχρι τέλη Μαρτίου. Το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α, με ποσοστό 95,3%.

Καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν 56,2 έτη.

Πέρυσι το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου Β , με ποσοστό 59% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α, με ποσοστό 41%. Καταγράφηκαν 111 θάνατοι. Τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανήλθαν σε 248, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons