Σύνδρομο διαμερίσματος

students_assisting_surgery.jpg

Η κατάσταση που ονομάζεται Σύνδρομο Διαμερίσματος, είναι μια πολύ βαρεία επιπλοκή που επισυμβαίνει σε περιπτώσεις βαρέων κακώσεων της κνήμης (κάταγμα συντριπτικό κνήμης – σύνθλιψη κνήμης) απότοκων τροχαίων ή εργατικών κακώσεων και επίσης μετά από εγχειρήσεις στην κνήμη (σπανιότερα) ή στο αντιβράχιο (Valkmann).
prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

syndr01.jpg Τι είναι

Μετά από μία βαρεία κάκωση που συνοδεύεται από ένα συντριπτικό κάταγμα της κνήμης ή του οστού του αντιβραχίου, το αίμα που εξέρχεται από το σπασμένο οστούν «φυλακίζεται» ανάμεσα στους μύες που περιβάλλονται από περιτονία και αρχίζει να πιέζει την αιματική κυκλοφορία του άκρου. Αποτέλεσμα είναι να διακόπτεται και η αρτηριακή κυκλοφορία και η τριχοειδική, που αιματώνει τους μύες. Αυτό οδηγεί προοδευτικά σε νέκρωση των μυών της κνήμης ή του αντιβραχίου και τελικά και σε νέκρωση των διερχομένων νεύρων.

Σπανιότερα σύνδρομο διαμερίσματος μπορεί να δημιουργηθεί από την πίεση που προκαλεί ένας σφικτός γύψος που τοποθετήθηκε για κάταγμα χεριού ή της κνήμης.

Το κύριο σύμπτωμα της έναρξης συνδρόμου διαμερίσματος είναι ο οξύς, ανυπόφορος πόνος, ο οποίος δε υποχωρεί με χορήγηση αναλγητικών. Ο πόνος αυτός οφείλεται στην διακοπή της αρτηριακής κυκλοφορίας και ομοιάζει με τον αντίστοιχο πόνο του εμφράγματος (που είναι επίσης αρτηριακής αιτιολογίας).

Όταν ο τραυματίας με το χειρουργημένο χέρι ή πόδι, ή με τον γύψο, διαμαρτύρεται για πόνο ανυποχώρητο, που δεν τον αντέχει, πρέπει να μας βάλει σε υπόνοια αρχής συνδρόμου διαμερίσματος. Γιατί η κατάληξη του συνδρόμου διαμερίσματος είναι τραγική για το μέλος. Λόγω της νέκρωσης των μυών και των νεύρων, το σκέλος ή το χέρι, χάνει όλη την κινητικότητα και λειτουργία του, καθίσταται εντελώς παράλυτο.

Πώς ελέγχεται

Το πόδι ή το χέρι που πάσχει είναι πολύ πρησμένο. Το ονομάζουμε οιδαλέον. Είναι σαν τεντωμένο δέρμα από «ταμπούρλο». Έχει διαφορετικό χρώμα από το υγιές. Στη ράχη του ποδιού δεν ψηλαφείται σφυγμός. Μπορεί το δέρμα κατά τόπους να εμφανίζει νησίδες από άλλο χρώμα (αυτό είναι κακό σημάδι, σημαίνει ότι έχει αρχίσει νέκρωση του δέρματος).

syndr02.jpg

Πώς αντιμετωπίζεται

Το σύνδρομο διαμερίσματος χρειάζεται αμέσως αντιμετώπιση (όπως ένα έμφραγμα). Σαν πρώτο μέτρο, χρειάζεται πολύ ψηλά τοποθέτηση του άκρου (ψηλά, ανάρροπη θέση). Συνήθως στο νοσοκομείο, οι γιατροί προχωρούν σε σχάσεις του δέρματος, ώστε να παροχετευθεί το τεράστιο οίδημα.

 

Σε καταστάσεις όπου έχει επέλθει νέκρωση μυών, χρειάζονται μεγάλες χειρουργικές παρεμβάσεις για απομάκρυνση των νεκρών μυών, τενοντομεταφορές και μεγάλοι δερματικοί κρημνοί για κάλυψη των δερματικών ελλειμμάτων.

Δεν είναι απίθανη σε μερικές περιπτώσεις και η ανάγκη ακρωτηριασμού του άκρου, για αποφυγή γενικευμένης λοίμωξης (γάγγραινα).

Λέξεις κλειδιά

Σύνδρομο διαμερίσματος

Valkmann

Σχάσεις δέρματος

Ακρωτηριασμός άκρου

Γάγγραινα


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons