Η κατάσταση που ονομάζεται Σύνδρομο Διαμερίσματος, είναι μια πολύ βαρεία επιπλοκή που επισυμβαίνει σε περιπτώσεις βαρέων κακώσεων της κνήμης (κάταγμα συντριπτικό κνήμης – σύνθλιψη κνήμης) απότοκων τροχαίων ή εργατικών κακώσεων και επίσης μετά από εγχειρήσεις στην κνήμη (σπανιότερα) ή στο αντιβράχιο (Valkmann).
Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός
Τι είναι
Μετά από μία βαρεία κάκωση που συνοδεύεται από ένα συντριπτικό κάταγμα της κνήμης ή του οστού του αντιβραχίου, το αίμα που εξέρχεται από το σπασμένο οστούν «φυλακίζεται» ανάμεσα στους μύες που περιβάλλονται από περιτονία και αρχίζει να πιέζει την αιματική κυκλοφορία του άκρου. Αποτέλεσμα είναι να διακόπτεται και η αρτηριακή κυκλοφορία και η τριχοειδική, που αιματώνει τους μύες. Αυτό οδηγεί προοδευτικά σε νέκρωση των μυών της κνήμης ή του αντιβραχίου και τελικά και σε νέκρωση των διερχομένων νεύρων.
Σπανιότερα σύνδρομο διαμερίσματος μπορεί να δημιουργηθεί από την πίεση που προκαλεί ένας σφικτός γύψος που τοποθετήθηκε για κάταγμα χεριού ή της κνήμης.
Το κύριο σύμπτωμα της έναρξης συνδρόμου διαμερίσματος είναι ο οξύς, ανυπόφορος πόνος, ο οποίος δε υποχωρεί με χορήγηση αναλγητικών. Ο πόνος αυτός οφείλεται στην διακοπή της αρτηριακής κυκλοφορίας και ομοιάζει με τον αντίστοιχο πόνο του εμφράγματος (που είναι επίσης αρτηριακής αιτιολογίας).
Όταν ο τραυματίας με το χειρουργημένο χέρι ή πόδι, ή με τον γύψο, διαμαρτύρεται για πόνο ανυποχώρητο, που δεν τον αντέχει, πρέπει να μας βάλει σε υπόνοια αρχής συνδρόμου διαμερίσματος. Γιατί η κατάληξη του συνδρόμου διαμερίσματος είναι τραγική για το μέλος. Λόγω της νέκρωσης των μυών και των νεύρων, το σκέλος ή το χέρι, χάνει όλη την κινητικότητα και λειτουργία του, καθίσταται εντελώς παράλυτο.
Πώς ελέγχεται
Το πόδι ή το χέρι που πάσχει είναι πολύ πρησμένο. Το ονομάζουμε οιδαλέον. Είναι σαν τεντωμένο δέρμα από «ταμπούρλο». Έχει διαφορετικό χρώμα από το υγιές. Στη ράχη του ποδιού δεν ψηλαφείται σφυγμός. Μπορεί το δέρμα κατά τόπους να εμφανίζει νησίδες από άλλο χρώμα (αυτό είναι κακό σημάδι, σημαίνει ότι έχει αρχίσει νέκρωση του δέρματος).
Πώς αντιμετωπίζεται
Το σύνδρομο διαμερίσματος χρειάζεται αμέσως αντιμετώπιση (όπως ένα έμφραγμα). Σαν πρώτο μέτρο, χρειάζεται πολύ ψηλά τοποθέτηση του άκρου (ψηλά, ανάρροπη θέση). Συνήθως στο νοσοκομείο, οι γιατροί προχωρούν σε σχάσεις του δέρματος, ώστε να παροχετευθεί το τεράστιο οίδημα.
Σε καταστάσεις όπου έχει επέλθει νέκρωση μυών, χρειάζονται μεγάλες χειρουργικές παρεμβάσεις για απομάκρυνση των νεκρών μυών, τενοντομεταφορές και μεγάλοι δερματικοί κρημνοί για κάλυψη των δερματικών ελλειμμάτων.
Δεν είναι απίθανη σε μερικές περιπτώσεις και η ανάγκη ακρωτηριασμού του άκρου, για αποφυγή γενικευμένης λοίμωξης (γάγγραινα).
Λέξεις κλειδιά
Σύνδρομο διαμερίσματος
Valkmann
Σχάσεις δέρματος
Ακρωτηριασμός άκρου
Γάγγραινα
πηγή:medicalnews.gr