Έξι αλήθειες για τον εγκέφαλο

u84z3l2n.medium.jpg

Είναι ένα -ίσως το πιο- θαυμαστό όργανο του σώματός μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο μελέτης και οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί για τα μυστικά και «παράξενά» του.

Δείτε μερικές παράξενες και εντυπωσιακές αλήθειες που ισχύουν για τον εγκέφαλό μας…

1. Ο εγκέφαλος δεν νιώθει πόνο

egatehas1.jpg

Παρόλο που τα σήματα του πόνου περνάνε από τον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος του ανθρώπου δεν νιώθει πόνο και γι’ αυτό το λόγο οι χειρουργοί μπορούν να κάνουν μια επέμβαση στον εγκέφαλο ενός ασθενή, ενώ εκείνος είναι ακόμα ξύπνιος. Αυτό τους βοηθά να εξασφαλίσουν ότι αυτή η λεπτή διαδικασία δεν θα επηρεάσει οποιεσδήποτε λειτουργίες όρασης ή ελέγχου των κινήσεων.

2. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο αριστερό και δεξί μέρος του εγκεφάλου

egatehas2.jpg

Ο εγκέφαλος σε δύο συμμετρικά ημισφαίρια. Αν και εργάζονται μαζί, ο αριστερός ευνοεί περισσότερο την ορθολογική και αναλυτική σκέψη, ενώ το δεξί μέρος, σύμφωνα με το oddee είναι πιο οπτικό και εννοιολογικά προσανατολισμένο.

Επίσης εργάζονται αντίθετα: Χτυπάτε το δάχτυλο του αριστερού ποδιού και ο «πόνος» επεξεργάζεται από το δεξί ημισφαίριο.

3. Ο εγκέφαλος των ανδρών είναι μεγαλύτερος

egatehas3.jpg

Σύμφωνα επίσης με το oddee αν και οι εγκέφαλοι των γυναικών είναι μικρότεροι, έχουν περισσότερα νευρικά κύτταρα και εργάζονται πιο αποτελεσματικά από ό, τι οι εγκέφαλοι των ανδρών. Επίσης οι γυναικείοι εγκέφαλοι τείνουν να επεξεργάζονται τα γεγονότα με την πιο «συναισθηματική» δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, ενώ οι άνδρες με την «λογική» αριστερά.

4. Ο εγκέφαλος είναι πιο «ενεργός» κατά τη διάρκεια του ύπνου

egatehas4.jpg

Η νυκτερινή ώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον εγκέφαλό μας να επεξεργαστεί το σύνολο των δραστηριοτήτων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γι’ αυτό και οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτός είναι ο λόγος που ονειρευόμαστε. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για να επεξεργάζεται τα πολύπλοκα συναισθήματα και τις αλληλεπιδράσεις της καθημερινής μας ζωής ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι απλά ένας τρόπος για να μηδενίζονται οι πληροφορίες, όπως κάνει ένας υπολογιστής.

5. Ο εγκέφαλος με αριθμούς

egatehas5.jpg

Υπάρχουν δισεκατομμύρια νευρώνες που απαρτίζουν τον εγκέφαλο. Χρησιμοποιώντας περίπου το 17% της ενέργειας του σώματός σας και το 20% του οξυγόνου του, ενώ αποτελεί μόνο το 2% της μάζας του, ο εγκέφαλος παράγει μεταξύ 10-23 Watt δύναμης, όταν είστε ξύπνιος αρκετή για να ανάψει μια λάμπα.

6. Γιατί γελάμε…

egatehas6.jpg

Το αληθινό γέλιο είναι ακούσιο σύμφωνα με το oddee γι’ αυτό και τα μωρά μπορούν να γελάσουν από τεσσάρων μηνών. Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση. Για να μπορέσουμε να γελάσουμε επίσης χρειάζεται η συνεργασία διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons