Πώς σχολιάζουν οι επιστήμονες τη νέα, επαναστατική θεραπεία της λευχαιμίας

sgsgs.jpg

Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει τόσο στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, όσο και στους ασθενείς, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μιας πειραματικής αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας, σε πάσχοντες από προχωρημένους καρκίνους του αίματος.

Η πειραματική θεραπεία ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, ώστε να καταστρέψουν τους όγκους, ακόμη και σε περίπτωση μεταστάσεων. Τα Τ-λεμφοκύτταρα έχουν προηγουμένως τροποποιηθεί στο εργαστήριο και επανεισαχθεί στον ασθενή.

Την ανακοίνωση της ανακάλυψης έκανε ομάδα επιστημόνων επικεφαλής τον δρ. Στάνλεϊ Ρίντελ του Κέντρου Αντικαρκινικών Ερευνών «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ασθενείς που δεν αναμενόταν να ζήσουν πάνω από 5 μήνες, εμφάνιζαν πλήρη ύφεση της νόσου 18 μήνες μετά τη θεραπεία, χωρίς πλέον τα παραμικρά ίχνη καρκίνου.

Σε μία κλινική δοκιμή, πάνω από το 90% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου. Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές με 40 ασθενείς που είχαν είτε μη-Χότζκινς λέμφωμα, είτε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία και περίπου οι μισοί εμφάνιζαν πλήρη ύφεση μετά από ενάμισι έτος.

«Η τεράστια δύναμη του ανοσοποιητικού υπάρχει για να αξιοποιηθεί»

Επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής θεραπείας, δείχνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο καθηγητής Waseem Qasim από το νοσοκομείο Great Ormond Street δήλωσε στο ABC ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο: «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα, να τα προγραμματίσουμε και να τα επανεισάγουμε στους ασθενείς. Και τα αποτελέσματα αυτά δεν θα είναι μόνο για μερικές εβδομάδες ή ορισμένους μήνες. Θα έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα για πολλούς μήνες και ενδεχομένως για χρόνια. Έτσι πιστεύουμε ότι η τεράστια δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει προκειμένου να αξιοποιηθεί», δήλωσε.

Χαρούμενοι, αλλά επιφυλακτικοί οι ασθενείς

Ιδιαίτερα χαρούμενοι για τα νέα αυτά εμφανίστηκαν και οι ασθενείς. Για παράδειγμα, ο George Norton διαγνώστηκε για πρώτη φορά με λευχαιμία το 2005 και την αντιμετώπισε με συμβατικά φάρμακα. Ο καρκίνος επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα και αντιμετωπίστηκε ξανά, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να ξαναγυρίσει για 3η φορά. «Κάθε είδους έρευνα που μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη επιλογή για τους καρκινοπαθείς είναι σίγουρα καλά νέα. Προσπαθώ να μην χαρώ υπερβολικά για αυτό (τη νέα έρευνα) καθώς όπως συμβαίνει και με όλες αυτές τις δοκιμές, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο», δήλωσε στο ABC.

«Ο τομέας της ανοσοθεραπείας κάνει τεράστια άλματα»

Τη σημασία της ανοσοθεραπείας που αξιοποιεί η νέα μέθοδος, υπογράμμισε και ο ιατρικός συντάκτης του BBC, James Gallagher.

«Η σημασία της σημερινής ανακάλυψης είναι δύσκολο να εξακριβωθεί καθώς τα δεδομένα δεν έχουν δημοσιευτεί, ωστόσο ο τομέας κάνει αναμφίβολα τεράστια άλματα», σημειώνει ο Gallagher και εξηγεί πως ήδη υπάρχουν φάρμακα όπως τα pembrolizumab και ipilimumab, «κόβουν τα φρένα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να επιτίθεται στον καρκίνο».


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons