Δείξε μου τα νύχια σου να σου πω πώς είναι η υγεία σου

themaproto1.jpg

Οι περισσότεροι από εμάς δε δίνουμε μεγάλη σημασία στα νύχια μας πέρα από το να τα κόβουμε συχνά ή οι γυναίκες που κάνουν και μανικιούρ. Στην πραγματικότητα όμως να νύχια μπορούν να μας αποκαλύψουν πάρα πολλά για το σώμα μας.

Οι ασθένειες, ο πυρετός, οι χειρουργικές επεμβάσεις, τα μικροτραύματα, το στρες και οι διατροφικές ελλείψεις, έχουν επιπτώσεις στα νύχια και την ανάπτυξή τους. Για να έχετε μια ιδέα για το τι μπορεί να φανερώνουν τα νύχια για την υγεία σας, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες.

Καφετί λωρίδες

thema1_a.jpg

Πιθανή αιτία: Μελάνωμα

Όπως ελέγχετε τακτικά το χρώμα στις κρεατοελιές, το ίδιο πρέπει να κάνετε και στα νύχια. Το μελάνωμα, η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να εμφανιστεί σε σημείο των νυχιών σας και να περάσει απαρατήρητο. Το μελάνωμα στα νύχια ονομάζεται υπονύχιο μελάνωμα και συνήθως μοιάζει με καφετί κάθετη γραμμή που εκτείνεται προς τα πάνω από την επιδερμίδα.

Εάν έχετε παρατηρήσει ξαφνικές αλλαγές, δείτε έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατόν για να είστε σίγουροι.

Λευκές γραμμές

thema1_b.jpg

Πιθανή αιτία: Έλλειψη θρεπτικών ουσιών

Οι οριζόντιες λευκές ραβδώσεις  (γραμμές του Muehrcke) φανερώνουν πιθανή έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Πιθανότατα μια ανεπάρκεια πρωτεΐνης ή ψευδαργύρου.

Κάντε μια αιματολογική εξέταση για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνες. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης εξαρτάται από το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας σας. Όσο για τον ψευδάργυρο, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 11 γραμμάρια για τις γυναίκες και οκτώ γραμμάρια για τους άνδρες.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, οι γραμμές Muehrcke θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πιο σοβαρά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής νόσου ή ηπατικά προβλήματα.

Κάθετες γραμμές

thema1_c.jpg

Πιθανή αιτία: Ηλικία

Αν έχετε παρατηρήσει κάθετες ραβδώσεις και τραχύτητα στα νύχια σας που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια είναι πιθανότατα επειδή μεγαλώνετε. Είναι ανάλογο με τις ρυτίδες που βγαίνουν στο δέρμα απλά συνήθως δεν παρατηρούνται μέχρι περίπου την ηλικία των 50. Εάν οι γραμμές φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρές, ή ξεπροβάλλουν από το πουθενά, συζητήστε το με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι άλλο.

Βαθούλωμα σε σχήμα κουταλιού

thema1_d.jpg

Πιθανή αιτία: Έλλειψη σιδήρου ή αναιμία

Αυτή η παραμόρφωση  των νυχιών δεν είναι μικρή και σίγουρα αν γίνει θα τραβήξει την προσοχή σας.  Η ανεπάρκεια σιδήρου σχετίζεται με τη νόσο της κοιλονυχίας (koilonychia – όταν τα νύχια παίρνουν κοίλο σχήμα ή αλλιώς σχήμα «κουταλιού»).

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σε σίδηρο, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα σιδήρου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η κοιλονυχία μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο του θυρεοειδούς και καρδιακές παθήσεις.

Εύθραυστα ή στεγνά νύχια

thema1_e.jpg

Πιθανή αιτία: Εξωγενείς παράγοντες

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι τα εύθραυστα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν εύκολα. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη βαφή και το ξεβάψιμο των νυχιών ευθύνονται για αφυδάτωση του νυχιού και επομένως ευθραυστότητα. Περισσότερο ένοχα θεωρούνται τα προϊόντα αφαίρεσης της βαφής (με ή χωρίς ασετόν), αν και τα τελευταία χρόνια στη σύνθεσή τους  περιλαμβάνεται γλυκερίνη προκειμένου να μην προκαλούν βλάβες στο νύχι.

Αν λοιπόν τα νύχια σας είναι ταλαιπωρημένα, κάντε ένα διάλειμμα από τις συχνές επισκέψεις σε ινστιτούτα ομορφιάς.

Άσπρα νύχια

thema1_f.jpg

Πιθανή αιτία: Νεφρική ανεπάρκεια ή νόσο του ήπατος

Αν τα νύχια είναι άσπρα με σκούρα όρια, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα με το ήπαρ, όπως ηπατίτιδα. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις και το δέρμα το δακτύλων έχει μια κιτρινωπή χροιά.

Μπορεί όμως και να σημαίνει  προβλήματα στο συκώτι και να χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή ή απώλεια βάρους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας.

Μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια των νυχιών

thema1_g.jpg

Τα μικρά βαθουλώματα, τρυπούλες ή σκασίματα είναι συχνά σύμπτωμα της ψωρίασης , μια χρόνιας πάθηση του δέρματος που προκαλεί φαγούρα και φολιδωτά εξανθήματα.

Εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγές σε ένα ή περισσότερα νύχια σας, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό καθώς μπορεί επίσης  να υποδεικνύουν την αρχή κάποιας πάθησης, διατροφικής έλλειψης ή να μυκητίασης.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons