Παγκόσμια μάστιγα ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος

diabetes-logo.medium.jpg

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι νεοπλασματικές ασθένειες ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος παίρνει διαστάσεις πανδημίας, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως παγκόσμιες «μάστιγες».

Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια θάνατοι σημειώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, για την εκδήλωση των οποίων ενοχοποιούνται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός αυτός αναμένεται έως το 2015 να αυξηθεί στα 25 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και να αποτελέσει το 40-45% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Ο ύπουλος σακχαρώδης διαβήτης

Μία συχνή και ύπουλη διαταραχή του μεταβολισμού, η οποία μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βαρύτατες επιπλοκές στον οργανισμό του πάσχοντα και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που ευθύνονται για τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, παίρνει πλέον διαστάσεις πανδημίας, καθώς στις μέρες μας ο αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων αναμένεται να φτάσει τα 600 εκατομμύρια. Παρόμοια δυσοίωνη πρόβλεψη ισχύει και για την παχυσαρκία, που τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με τον σακχαρώδη διαβήτη και, δυστυχώς, και στην Ελλάδα η συχνότητά της αυξάνεται και, μάλιστα, αφορά και τα παιδιά.

Αμείωτη η θνητότητα από καρκίνο

Αμείωτη εξακολουθεί να παραμένει η θνητότητα από νεοπλασματικές ασθένειες, παρά την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Στις μέρες μας, οι καρκίνοι ευθύνονται για το περίπου 1/3 των θανάτων σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2010, ο καρκίνος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου των συνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13,1 εκατομμύρια έως το 2030, καθιστώντας τη νόσο μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι καθηγητές Παθολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευστράτιος Μαλτέζος, και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Απόστολος Χατζητόλιος, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία με Διεθνή Συμμετοχή, το οποίο διοργανώνει από 24 – 28 Φεβρουαρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη, η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και το κάπνισμα συμβάλλουν στην αύξηση των αναπνευστικών – πνευμονικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται και αυτές ως κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν, μέσα σε όλα αυτά, ληφθεί υπόψη και η ραγδαία αύξηση των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σκληρή και πολυμέτωπη «μάχη» καλείται να δώσει στις μέρες μας η σύγχρονη Εσωτερική Παθολογία, σε αγαστή συνεργασία με τις συναφείς ειδικότητες και εξειδικεύσεις της» τονίζουν οι δύο καθηγητές Παθολογίας.

 

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons