Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αιμορροϊδοπάθειας: Ο φόβος δεν είναι λύση

doc.jpg

Η 25η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Αιμορροϊδοπάθειας στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου. Η αιμορροϊδοπάθεια συναντάται και στα δύο φύλα από την παιδική ακόμη ηλικία, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες και στις ηλικίες μετά τα πενήντα: περίπου ένας στους δύο, από τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει ή αναμένεται να παρουσιάσει αιμορροϊδοπάθεια κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η αιμοροϊδοπάθεια συχνά αποτελεί ταμπού καθώς οι ασθενείς δεν την αναφέρουν και δεν προσέρχονται έγκαιρα στον ιατρό τους, ενώ όχι σπάνια, καταφεύγουν σε λύσεις που καθιστούν την κατάστασή τους ακόμη δυσκολότερη. Η ανάγκη ενημέρωσης είναι επιτακτική καθώς η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συνηθισμένη πάθηση με σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

Αιμορροΐδες και αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύμπλεγμα αρτηριών και φλεβών που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του παχέως εντέρου, έχουν τη μορφή μαξιλαριών και αποτελούν μέρος της φυσιολογίας του σώματός μας. Η ύπαρξή τους συμβάλει καθοριστικά  στον έλεγχο των κενώσεων και στη στεγανοποίηση της περιοχής  από διαρροές.

Ο όρος αιμορροϊδοπάθεια περιγράφει την παθολογική κατάσταση των αιμορροΐδων που λόγω ερεθισμού, διόγκωσης ή και ενδεχόμενης πρόπτωσης προξενούν πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον ασθενή (φαγούρα, τσούξιµο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.). Ανάλογα με την περίπτωση, τα συμπτώματα ενδέχεται να υποχωρούν από μόνα τους και σε κάποιες περιπτώσεις να επανεμφανίζονται σε επιδεινωμένη μορφή.

Στην καθημερινότητα, η αιμορροϊδοπάθεια σχετίζεται με τη χρόνια δυσκοιλιότητα, την κληρονομικότητα, τη διατροφή, την αδρανή, καθιστική ζωή, την παχυσαρκία, τις επίπονες εργασίες, τις αναβολές στην κένωση, την παρατεταμένη ορθοστασία, την πλημμελή υγιεινή, την κύηση και τον τοκετό, κ.α.

Μέσα πρόληψης της αιμορροϊδοπάθειας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δείχνει να επιβαρύνει τη λειτουργία του εντέρου, προδιαθέτοντας στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας. Τα συνηθέστερα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν συνδυασμό δίαιτας, άσκησης και υγιεινής του σώματος επιδιώκοντας να προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου αποτρέποντας την παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα ή την έντονη προσπάθεια για κένωση. Η διατροφή πρέπει να περιέχει δημητριακά, φρούτα, όσπρια, αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί ολικής αλέσεως, γάλα και γαλακτοκομικά, λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τσάι, καφέδες, ξηρούς καρπούς και άφθονο νερό.

Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση

Η αιμορροϊδοπάθεια δεν πρέπει να μας φοβίζει καθώς είναι μια καλοήθης, αντιμετωπίσιμη και θεραπεύσιμη πάθηση που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί μόνο φαρμακευτική αγωγή. Όμως, ακόμα και στα πιο προχωρημένα στάδια, ο ασθενής δεν πρέπει να φοβάται ή να ντρέπεται σχετικά με την πάθησή του. Η σύγχρονη διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπεία θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει με ασφάλεια το πρόβλημά του.

Για τη θεραπεία των αιμορροΐδων έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται αρκετές θεραπείες (σφιγκτηροτοµή, αιµορροϊδεκτοµή, διαστολή, κ.α.) όμως η χρήση τους συχνά συνοδεύεται από σηµαντικά προβλήματα (πόνο, ψηλά ποσοστά αποτυχίας και συναφών επιπλοκών, παρατεταμένη, επώδυνη περίοδο αποθεραπείας, κ.α.). Αυτοί είναι και οι κύριοι λόγοι που οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια συχνά απέφευγαν την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Την τελευταία δεκαετία, η υιοθέτηση λιγότερο επεμβατικών τεχνικών (αιμορροϊδοπηξία, απολίνωση με υπέρηχο, κ.α.) συνεισέφερε σε πιο ανώδυνη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας χωρίς όμως να επιτυγχάνει την αποκατάσταση της φυσικής ανατομίας του ασθενούς και να επιλύει τα προβλήματα υποτροπών και του πόνου.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ανώδυνων χειρουργικών laser με ειδικούς καθετήρες έχει αλλάξει θεαματικά τις δυνατότητες θεραπείας των αιμορροΐδων. Η μέθοδος αιμορροϊδοπλαστική – LHP® αποτελεί την πιο εξελιγμένη θεραπευτική επιλογή που υπερβαίνει τα προβλήματα των άλλων χειρουργικών τεχνικών αντιμετωπίζοντας ανώδυνα, αναίμακτα και με σεβασμό στην ανατομία του ασθενούς το πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας:

Οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται αλλά θεραπεύονται, επεμβαίνοντας κατ’ ευθείαν στο αιμορροϊδικό πλέγμα. Ο βλεννογόνος του εντέρου διατηρείται άθικτος Η αιμορροϊδοπλαστική δεν απαιτεί τομές και ράμματα ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο επιπλοκών, μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου Η φυσική ανατομία του πρωκτικού καναλιού και του σφικτήρα παραμένει ανέγγιχτη Η παρεχόμενη ενέργεια laser προάγει τη σύσφιξη του υφιστάμενου και την ανάπτυξη νέου συνδετικού ιστού αποτρέποντας νέα πρόπτωση των αιμορροΐδων. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και αναίμακτη, διαρκεί 15 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία. Ο ασθενής από την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες Η αιμορροϊδοπλαστική είναι η ασφαλέστερη θεραπεία ακόμη για ασθενείς με προβλήματα πηκτικότητας στο αίμα ή και υπό αντιπηκτική αγωγή την οποία δεν χρειάζεται να διακόψουν.

Η αιμορροϊδοπλαστική εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα πιο εξειδικευμένα ευρωπαϊκά κέντρα και τυγχάνει μεγάλης αποδοχής τόσο από εξειδικευμένους πρωκτολόγους αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς καθώς η χρήση της συνοδεύεται από υψηλή κλινική αποτελεσματικότητα.

Η καλύτερη ενημέρωση, η έγκαιρη προσέλευση, η εξειδικευμένη διάγνωση και η θεραπεία με σεβασμό στην ανατομία επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους ασθενείς να ξεπεράσουν την επιφύλαξη και το φόβο και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αιμορροϊδοπάθεια βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους άμεσα, με αναίμακτο και ανώδυνο τρόπο.

Pappas.jpg

Αλκιβιάδης Φ. Παππάς

Χειρουργός – Πρωκτολόγος

Φιλλύρων 5

14122, Ηράκλειο Αττικής

Τηλ : 210 2820470,

www.proctoclinic.gr

Δείτε τι λέει o κος Αλκιβιάδης Παππάς, Χειρουργός – Ειδικός Πρωκτολόγος για τις αιμορροΐδες και την σύγχρονη αντιμετώπιση τους:

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons