Αντιεπιληπτικό φάρμακο ένοχο για γενετικές δυσμορφίες

vrefoi.medium.jpg

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας εκτιμούν ότι η βαλπροάτη, ένα αναντικατάστατο φάρμακο για τη θεραπεία της επιληψίας, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 450 γενετικές δυσμορφίες σε βρέφη που εκτέθηκαν σε αυτό κατά τη διάρκεια της κύησης στη Γαλλία.

Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα εκτιμάται ότι 425-450 βρέφη που γεννήθηκαν ζωντανά ή νεκρά στο διάστημα 2006-2014 και φέρουν γενετικές δυσμορφίες είχαν εκτεθεί στη βαλπροάτη ενώ βρίσκονταν στη μήτρα. Ο αριθμός αυτός προκύπτει με αναγωγή στο σύνολο της Γαλλίας των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια Ροδανού-Άλπεων.

Το φάρμακο αυτό κυκλοφορεί στο εμπόριο εδώ και δεκαετίες. Στη Γαλλία περιέχεται στο σκεύασμα Depakine που παρασκευάζεται από τη φαρμακοβιομηχανία Sanofi. Περιέχεται όμως και σε πολλά άλλα γενόσημα φάρμακα.

Από την 1η Μαρτίου, η προειδοποίηση για τις έγκυες γυναίκες που περιλαμβάνεται ήδη στις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου θα αναγράφεται επίσης πάνω στο κουτί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής των γαλλικών υπηρεσιών υγείας Μπενουά Βαλέ.

Η βαλπροάτη είναι φάρμακο πρώτης επιλογής για τους επιληπτικούς, όμως χρησιμοποιείται επίσης και για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Εδώ και αρκετά χρόνια ωστόσο έχει μπει στο στόχαστρο καθώς θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση δυσμορφιών – κατά 10% – αλλά επίσης και τον κίνδυνο διανοητικής καθυστέρησης ή αυτισμού στα παιδιά. Οι τελευταίοι αυτοί κίνδυνοι διαπιστώθηκαν μετά το 2000, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών δυσμορφιών ήταν γνωστός από τη δεκαετία του 1980.

Από το 2014 στις ευρωπαϊκές χώρες συνιστάται να μην συνταγογραφείται το φάρμακο αυτό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (15-49 ετών) ή σε εγκύους, παρά μόνο εάν τα εναλλακτικά σκευάσματα αποδειχθούν αναποτελεσματικά ή μη ανεκτά από τον οργανισμό τους. Στη Γαλλία, μεταξύ 2006-2014 οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που λαμβάνουν τη βαλπροάτη μειώθηκαν από τις 125.000 στις 93.000.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons