Η διατροφική αξία του καλαμποκιού

corn.medium.jpg

Το καλαμπόκι, αν και αποτελεί ένα είδος δημητριακού, διατροφικά συγκαταλέγεται στα αμυλούχα λαχανικά, μαζί με τον αρακά και τα φασολάκια.

Πρόκειται για ένα τρόφιμο που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, όπως ψητό στα κάρβουνα ή βραστό μέσα σε σαλάτες, ριζότο και άλλες συνταγές, και φυσικά με τη μορφή του γνωστού σε όλους ποπ-κορν, το οποίο συνοδεύει συχνά τις επισκέψεις μας στον κινηματογράφο.

Αντίθετα από τις φήμες που υποστηρίζουν ότι το καλαμπόκι δεν έχει και πολλά να μας προσφέρει εκτός από υψηλά ποσά αμύλου, το διατροφικό του «προφίλ» περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Ειδικότερα, εκτός από πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν –μεταξύ άλλων- στην καλή λειτουργία του εντέρου, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Παράλληλα, περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και κάλιο.

Φυσικά, από το καλαμπόκι δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα φυτοχημικά συστατικά, στα οποία περιλαμβάνονται πλήθος αντιοξειδωτικών αλλά και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί πως πρόκειται για ένα τρόφιμο με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, και συνεπώς θα ήταν καλό να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Τέλος, απαιτείται προσοχή και στην περίπτωση που το καλαμπόκι επιλέγεται προς κατανάλωση σε μορφή κονσέρβας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons