Ο Ζίκα και οι φόβοι για το «όπλο» με τα μεταλλαγμένα κουνούπια

zika.jpg

Υπό τον κλοιό μια νέας σοβαρής απειλής βρίσκεται και πάλι η παγκόσμια υγεία, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική.

«Ξεφεύγοντας» από τα όρια της γεωγραφικής περιοχής, όπου εκδηλωνόταν συνήθως έως τώρα, ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται με ταχύτητα σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού – τίγρης έχει «φτάσει» σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους στη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, ενώ μόλις τώρα η διεθνής επιστημονική κοινότητα αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της απειλής και να κινητοποιείται.

Ο κυριότερος κίνδυνος σχετίζεται με τη μετάδοση της μόλυνσης στις εγκύους, καθώς απειλείται άμεσα το έμβρυο που ενδέχεται να εμφανίσει μικροκεφαλία, μια εκ γενετής ατροφία του εγκεφάλου η οποία εμποδίζει τη μετέπειτα φυσιολογική διανοητική ανάπτυξή του.

Τα μεταλλαγμένα κουνούπια και ο Ζίκα

Τις τελευταίες μέρες δύο όψεις αναλύονται σχετικά με την εξάπλωση του ιού.

Συγκεκριμένα σε όπλο κατά της νέας μάστιγας εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αναδειχθούν γενετικά τροποποιημένα κουνούπια. Τουλάχιστον , αυτό υποστηρίζουν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εθνικές κυβερνήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική εξάπλωση του ιού.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων βρίσκεται στα τελικά στάδια της αξιολόγησης ενός πειράματος που πρόκειται να γίνει από την Oxitec η οποία ειδικεύεται στον έλεγχο επιδημιών που διασπείρονται από έντομα. Ωστόσο, ο CEO της εταιρείας, Hadyn Parry, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το πότε θα γίνει αυτό.

Η Oxitec τροποποιεί γενετικά τα αρσενικά κουνούπια της οικογένειας Aedes aegypti που θεωρούνται υπεύθυνα για την εξάπλωση του Ζίκα, αλλά και του δάγγειου και του κίτρινου πυρετού. Μέσω της τροποποίησης αυτής τα νέα κουνούπια θα πεθαίνουν νωρίς όσο είναι μικρά πριν προλάβουν να μεγαλώσουν.

Ωστόσο έχουν εκφρασθεί ανησυχίες ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να ευθύνονται για την επιδημία του ιού Ζίκα μετά τα γενετικώς τροποποιημένα έντομα αφέθηκαν ελεύθεροι στη Βραζιλία πριν από τρία χρόνια.

Μερικοί επιστήμονες αμφισβήτησαν έντονα το πρόγραμμα με τα μεταλλαγμένα κουνούπια και ισχυρίζονται ότι η τροποποίηση θα μπορούσε να  έχει προκαλέσει την τρέχουσα επιδημία.

Μεταλλαγμένα κουνούπια απελευθερώθηκαν το 2012 στη Βραζιλία για να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά και να κάνουν απογόνους που θα πεθάνουν.

Τα έντομα αφέθηκαν ελεύθερα στη Βραζιλία, τη Μαλαισία, την Ινδία και τα νησιά Κέιμαν. Οι επικριτές της δράσης λένε ότι η διαδικασία ήταν βεβιασμένη.

Όπως είπε στον Guardian η Δρ Helen Wallace ήταν «μια πειραματική προσέγγιση» η οποία «θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό».


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons