Έρευνα για τη Bιταμίνη D

viasdiafj.jpg

H βιταμίνη D ή αλλιώς η «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας και φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία. Παρ’ όλα αυτά, σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αντί για πλεόνασμα, έχουμε έλλειμμα της βιταμίνης αυτής, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα;

Έρευνα που έγινε σε Έλληνες εφήβους ηλικίας 15-18 ετών έδειξε ότι το 47% παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη που έγινε σε 11 χώρες έδειξε ότι το 83% των ηλικιωμένων γυναικών στην Ελλάδα είχαν έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Νορβηγία ήταν 18%! Aυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε λιγότερο συχνά λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με το ότι παραμένουμε πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους και χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας.

Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την προαγωγή της απορρόφησης και της χρησιμοποίησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό και συνεπώς διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη βέλτιστη ανάπτυξη του σκελετού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και στη διατήρηση της υγείας των οστών κατά την ενήλικη ζωή. Η βιταμίνη D μπορεί να καταστεί χρήσιμη στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς υπάρχουν αρκετά στοιχεία ερευνών που συνηγορούν υπέρ του ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης αυτής, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας και του κινδύνου καταγμάτων σε ηλικιωμένους.

Η βιταμίνη D φαίνεται επίσης να έχει ισχυρή επίδραση στο ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού, καθώς σε έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχει βρεθεί ότι πιθανόν να έχει προστατευτική δράση εναντίον αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μία ακόμα πιθανή ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Σε έρευνα που έγινε σε 218 υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η διόρθωση των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα μέσω συμπληρώματος βοήθησε τη μείωση του βάρους, του λίπους και της περιμέτρου μέσης.

Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας;

Η βιταμίνη D υπάρχει σε φυσική μορφή σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και η σαρδέλα. Μουρουνέλαιο, αυγό, συκώτι και εμπλουτισμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά είναι εξίσου καλές πηγές , αλλά κατά βάση μπορεί να συντεθεί στο σώμα μετά την έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός.

Μόλις 15-20 λεπτά καθημερινής έκθεσης του σώματος μας στον ήλιο είναι αρκετά για να συνθέσουμε την ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Σε περιόδους που η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη ή όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, θηλάζουσες), ίσως κριθεί σκόπιμη η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.

Συνοψίζοντας, η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα μας είναι βασική προϋπόθεση για να είμαστε υγιείς. Οι καθημερινές μικρές περίοδοι έκθεσης στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε συνδυασμό με μία διατροφή πλούσια σε τροφές με βιταμίνη D μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της επάρκειας της βιταμίνης στον οργανισμό μας.

Eurodiet Med

T: 801 11 93300 – 210 9373020

Ε: info@eurodiet.gr

www.eurodiet.gr

logobig_plain.jpg

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons