Ασφυξία από την έξαρση της φονικής γρίπης Η1Ν1

hospital1-656x410.jpg

Σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν καθημερινά δεκάδες ασθενείς με γρίπη, για τους οποίους δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μία 55χρονη έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε απλό θάλαμο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Στα μέσα του περασμένου μήνα, ένας ακόμη άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του στο ίδιο νοσοκομείο, πριν βρεθεί κρεβάτι στην εντατική, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, 40 ασθενείς περίμεναν χθες να εισαχθούν σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ο αριθμός είναι υψηλός, αλλά αποτελεί τον μέσο όρο το τελευταίο διάστημα, ενώ η λίστα αναμονής μπορεί να αγγίξει σε μία μέρα τα 80 άτομα, εξαιτίας της γρίπης.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία εξόχως πιεστική κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται όσο ο ιός Α (Η1Ν1) επελαύνει.

Μέχρι χθες το απόγευμα, ο αριθμός των νεκρών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ανερχόταν σε 44. Αλλοι 106 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα. Από την αρχή της επιδημίας, 213 έχουν νοσηλευτεί στην εντατική με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι ένας στους οκτώ ασθενείς που πηγαίνει αυτήν την περίοδο στον γιατρό έχει συμπτώματα «γριπώδους συνδρομής», δηλαδή υψηλό πυρετό, πόνο στον λαιμό, κεφαλαλγία, βήχα, πόνους στους στους μυς και στις αρθρώσεις.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας καλεί να γίνεται τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και προσφυγή στον γιατρό αμέσως μετά την εκδήλωση «ύποπτων» συμπτωμάτων γρίπης, ειδικά εάν αυτά αφορούν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συστήνεται, επίσης, η έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές, ανεξάρτητα του ιστορικού εμβολιασμού και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Όπως γράφει το Έθνος, η επέλαση της γρίπης έχει βρει τη χώρα μας ανέτοιμη. Από τα 650 κρεβάτια εντατικής θεραπείας που διαθέτουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, τα 180 είναι ανενεργά, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.

Παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται και με άλλα περιστατικά -όπως χειρουργικά- τα οποία χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Με ανοικτή του επιστολή ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του «Ιπποκράτειου» της Αθήνας επισημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχθεί δεύτερο καρδιοχειρουργικό περιστατικό, λόγω μη ύπαρξης θέσης στην εντατική.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons