Πώς μπορεί το φαγητό να επηρεάσει τον ύπνο

food-sleep.medium.jpg

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine, φαίνεται ότι η χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και η υψηλότερη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, συνδέονται με ελαφρύτερο, λιγότερο τονωτικό και πιο διαταραγμένο ύπνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 26 ενήλικες ηλικίας 35 ετών, κατά μέσο όρο. Οι εθελοντές παρέμειναν για 9 ώρες στο κρεβάτι –από τις 10 μ.μ. έως τις 7 π.μ.- για 5 συνεχόμενα βράδια. Η μέση διάρκεια ύπνου ήταν 7 ώρες και 35 λεπτά ανά βράδυ, ενώ κατά τη διάρκεια της μελέτης αξιολογήθηκαν δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα ύπνου, με χρήση κατάλληλων μεθόδων. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν το 3ο βραδύ, μετά από 3 ημέρες ελεγχόμενης πρόσληψης τροφής και το 5ο βράδυ, μετά από μία ημέρα ελεύθερης κατανάλωσης τροφής.

Συνολικά, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου βραδέων κυμάτων, που θεωρείται ως η βαθύτερη μορφή ύπνου. Αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συνδέθηκε με μικρότερη διάρκεια ύπνου βραδέων κυμάτων, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης φάνηκε να οδηγεί σε συχνότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε πως οι εθελοντές αποκοιμούνταν πιο γρήγορα εάν είχαν καταναλώσει ένα ισορροπημένο γεύμα, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνη, το οποίο είχε σχεδιαστεί από διαιτολόγο, σε σύγκριση με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων δικής τους επιλογής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της κατανάλωσης τροφίμων διαφορετικής σύστασης, στην ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, τα παρόντα ευρήματα δείχνουν πως ορισμένες συστάσεις για αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη θα μπορούσαν ίσων να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας ύπνου σε άτομα που εμφανίζουν διαταραγμένο ύπνο.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons