Τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη

10_ways_to_reduce_cholesterol_4995_7.med

Η HDL χοληστερόλη είναι ευρύτερα γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη, καθώς βασικός της ρόλος είναι η συλλογή χοληστερόλης από τα κύτταρα και τους ιστούς και η επιστροφή της στο ήπαρ προκειμένου να αποβληθεί μέσω της χολής, γεγονός που αποτρέπει την εναπόθεσή της στα τοιχώματα των αρτηριών. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η HDL χοληστερόλη ασκεί αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση προστατεύοντας περαιτέρω την υγεία των αγγείων.

Επομένως, σε αντίθεση με την περίπτωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, στόχος είναι η διατήρηση της HDL χοληστερόλης σε υψηλά επίπεδα, τα οποία φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση κι έχουν συσχετισθεί από πολλές μελέτες με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

Ελαιόλαδο: Αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης, ειδικότερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων. Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα μονοακόρεστα λιπαρά βελτιώνουν και την αντιφλεγμονώδη ικανότητα της HDL χοληστερόλης.

Λιπαρά ψάρια: Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην ήπια αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης.

Βρώμη: Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται ότι μπορεί να δράσουν βοηθητικά στην αύξηση των επιπέδων HDL χοληστερόλης.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons