Η «κρυφή» φλεβική ανεπάρκεια και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης των κάτω άκρων

skkf01.jpg

Άραγε έχετε ακούσει κάποιους να παραπονούνται ότι αισθάνονται μονίμως τα πόδια τους κουρασμένα, βαριά, και με πόνο στις γάμπες ακόμα και με μικρής διάρκειας ορθοστασία; Ή ότι με την πάροδο της ημέρας αρχίζουν και καίνε ,πρήζονται και δυσκολεύουν ακόμα και τον ύπνο;

Τα συμπτώματα αυτά τα περιγράφουν κυρίως γυναίκες όλων των ηλικιών ασχέτως αν έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη ή όχι. Σαφέστατα όμως επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Η αναλογία γυναικών με ανδρών σύμφωνα με μελέτες είναι 3:1.

Όταν δεν υπάρχουν ορατοί μεγάλοι κιρσοί και τα πόδια δεν είναι διογκωμένα ή παραμορφωμένα  τότε η διάγνωση του προβλήματος είναι δυσκολότερη από τις κλασικές εμφανέστατες περιπτώσεις. Χρειάζεται ο έλεγχος να γίνει από ειδικό αγγειοχειρουργό και όχι από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (δερματολόγους, πλαστικούς, γενικούς χειρουργούς κλπ), διότι αλλιώς η πάθηση θα διαφύγει και ο ασθενής μπορεί να ταλαιπωρηθεί χρόνια ,αδιάγνωστος και λαμβάνοντας ίσως λάθος φάρμακα.

Βασικό κριτήριο να ληφθεί ένα καλό ιστορικό και η κλινική εξέταση να συμπληρωθεί με μια σωστή εξέταση υπερήχου Τρίπλεξ. Όμως θα πρέπει ο ασθενής να εξετασθεί σε όρθια θέση γιατί έτσι θα αποκαλυφθεί η «κρυφή» φλεβική ανεπάρκεια που δημιουργεί το πρόβλημα. Σε οριζόντια θέση πολύ πιθανόν να διαφύγει.

Επίσης η διάμετρος των σαφηνών φλεβών, μειζόνων και ελασσόνων όταν ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια τότε δημιουργεί το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, διότι το αίμα παλινδρομεί λόγω της ανεπάρκειας των βαλβίδων και της χαλάρωσης των φλεβών.

Θεραπευτικά στο αρχικό στάδιο συστήνω φλεβοτονικά φάρμακα κατά προτίμηση φυτικής προσελεύσεως όπως ιπποκαστανιά, ρουτίνη, εσπεριδίνη, αγριοκυπάρισσο καθώς και ελαστικό καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης

Ενδοσκοπικό – ενδοαυλικο laser, η πιο σύγχρονη μέθοδος

Η καλύτερη μέθοδος (το gold standard) διεθνώς είναι το ενδοσκοπικό – ενδοαυλικό laser όπως έχει προταθεί από το 2012 και μετά από την παγκόσμια Αγγειοχειρουργική Εταιρία, διότι είναι μέθοδος αναίμακτη, ανώδυνη, χωρίς τραύμα, χωρίς υποτροπές, με καλύτερο λειτουργικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα.

Γίνεται χωρίς βαριά αναισθησία αλλά πραγματοποιείται με τοπική χορήγηση αναισθητικού και ελαφριά μέθη έτσι ώστε η ασθενής να εξέλθει του νοσοκομείου εντός λίγων ωρών.

Έτσι η κινητοποίηση γίνεται άμεσα μετά την επέμβαση, εντός 30 λεπτών μηδενίζοντας επιπλοκές και νοσηρότητα σε αντίθεση με τις παλιές τραυματικές μεθόδους οι οποίες δεν στόχευαν στην αποκατάσταση της λειτουργίας των φλεβών, γι αυτό και υποτροπίαζαν συχνότερα. Η επέμβαση με τη χρήση του ενδοαυλικού laser, με την ταυτόχρονη χρήση υπερηχογραφικής καθοδήγησης προσθέτει μεγάλη ακρίβεια, λεπτομέρεια, σωστό υπολογισμό όλων των διακλαδώσεων των φλεβών και καλύτερη μελέτη της κυκλοφορίας.

Με τον τρόπο αυτό τα πόδια ανακουφίζονται  μετά την επέμβαση και οι ασθενείς νοιώθουν τόση ευχαρίστηση αλλά και έκπληξη γιατί δεν πίστευαν ότι η χρόνια κόπωση θα έφευγε τελικά από τα πόδια τους. Το αποτέλεσμα συμπληρώνεται και με σκληρυντικές ενέσεις με υγρό ή αφρό για τις μικρότερες φλέβες που βρίσκονται επιφανειακά.

Επομένως η χρόνια κόπωση των κάτω άκρων λόγω φλεβικού προβλήματος είναι αντικείμενο μελέτης μόνο του αγγειοχειρουργού, ο οποίος είναι γνώστης της λειτουργίας των φλεβών και τις αντιμετωπίζει σαν ολότητα και ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

skkf02.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, τηλ.: 2107296277


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons