Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν οι φακές

fakes_3.medium.jpg

Οι φακές είναι ίσως το πιο δημοφιλές όσπριο, καθώς ο μικρότερος χρόνος μαγειρέματος που απαιτούν, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη οσπρίων, τις καθιστούν εύκολη επιλογή για το εβδομαδιαίο μας μενού.

Παράλληλα, αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Αρχικά, οι φακές περιέχουν υψηλά ποσά φυτικών πρωτεϊνών και είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία όταν συνδυαστούν με δημητριακά ή προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα το ψωμί ή το ρύζι, παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, συγκαταλέγονται στις ιδιαίτερα πλούσιες πηγές φυτικών ινών, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι αδιάλυτες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Περνώντας στα μικροθρεπτικά συστατικά, όλοι γνωρίζουν πως οι φακές διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο σίδηρος που περιέχεται στις φακές παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό απορρόφησης από τον οργανισμό. Έτσι, προτείνεται η ταυτόχρονη κατανάλωση πλούσιων πηγών βιταμίνης C, η όποια μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση σιδήρου.

Από την άλλη, οι φακές αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, με 1 φλιτζάνι βρασμένων φακών να καλύπτει σχεδόν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες παιδιών και ενηλίκων, ενώ διαθέτουν σημαντικά ποσά και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η βιταμίνη Β-6. Ακόμη, περιέχουν υψηλές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο.

Τέλος, από τις φακές δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά. Ειδικότερα, πρόκειται για το όσπριο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, προστατεύοντάς τον από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons