Δέκα περίεργα πράγματα που επηρεάζουν τα όνειρά μας

thema_tetarto.jpg

Μισείτε το γεγονός ότι η πεθερά σας έχει άποψη για τα πάντα, οπότε δεν είναι τυχαίο το γεγονός να βλέπετε συχνά στον ύπνο σας ότι τσακώνεστε. Άλλωστε τα όνειρα επηρεάζονται από την καθημερινότητά μας. Αλλά πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι βλέπετε συχνά τυχαίους εφιάλτες ή ζωντανά οράματα;

Ο Deirdre Barrett, καθηγητής της ψυχιατρικής στο Harvard Medical School στη Βοστόνη και συγγραφέας υπογραμμίζει 10 εκπληκτικά πράγματα που επηρεάζουν τα όνειρά μας.

Μυρωδιές

Μπορούν οι γλυκές μυρωδιές να οδηγήσουν σε γλυκά όνειρα; Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι ευχάριστες μυρωδιές δημιουργούν όμορφες εικόνες στο υποσυνείδητο μας, οι οποίες μεταφέρονται με την μορφή των ονείρων. Υπάρχει όμως περίπτωση μια απρόσμενη, περίεργη ή άσχημη μυρωδιά να διαταράξει τον ύπνο και να σας κάνει να βλέπετε εφιάλτες.

Ήχοι

Ξυπνάτε ενώ βλέπετε στον ύπνο σας ότι βρίσκεστε παγιδευμένοι σε ένα φλεγόμενο κτίριο και συνειδητοποιείτε τελικά ότι ο συναγερμός της πυροσβεστικής είναι στην πραγματικότητα το ξυπνητήρι σας που χτυπάει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να εκλαμβάνει τους θορύβους ακόμα κι όταν αυτοί είναι χαμηλών συχνοτήτων. Για τον λόγο αυτό κάποιοι επιστήμονες συνιστούν οι ήχοι της θάλασσας να χρησιμοποιούνται ως νανούρισμά και εγγυώνται έτσι όνειρα γλυκά.

Πικάντικα φαγητά

Είναι απλό: οτιδήποτε προκαλεί δυσπεψία -τυρί, πικάντικα φαγητά, ένα βαρύ γεύμα- σας κάνει να ανακατεύεστε και να έχετε έναν ανήσυχο ύπνο, που σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να θυμηθείτε ένα κακό όνειρο. Ο γενικός κανόνας υποστηρίζει θα πρέπει να ξυπνήσουμε μέσα σε πέντε λεπτά ώστε να μπορούμε να θυμόμαστε ένα όνειρο. Δεδομένου ότι κανείς δεν κάνει έναν καλό ύπνο με ένα αναστατωμένο στομάχι, είναι λογικό και οι εφιάλτες να αποτυπώνονται στη μνήμη.

Η στάση μπρούμυτα

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dreaming διαπίστωσε πώς όσοι κοιμούνται μπρούμυτα βλέπουν πιο «ροζ» και πονηρά όνειρα όπως για παράδειγμα ότι κάνουν σεξ με μια διασημότητα. Για να σταματήσετε ή να επιδιώξετε… πιο προκλητικά όνειρα, ρυθμίστε αναλόγως την στάση του ύπνου σας.

Αντικαταθλιπτικά

Ναι υποτίθεται πώς αυτά τα χάπια σας ηρεμούν, φαίνεται όμως πώς ορισμένα αντικαταθλιπτικά προκαλούν εφιάλτες. Έχει αποδειχθεί πώς εντείνουν τις κινήσεις των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου και προκαλούν εφιάλτες ως παρενέργεια. Εάν αισθάνεστε πώς βασανίζεστε, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη μετάβαση σε ένα παρόμοιο αλλά πιο ήπιο φάρμακο.

Η διακοπή του καπνίσματος

Το 63% των καπνιστών εξακολουθούν να ονειρεύονται ότι καπνίζουν ή έχουν βλέπουν ανήσυχα όνειρα, ακόμη και ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό επειδή η αποτοξίνωση από τη νικοτίνη ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα και δημιουργεί περισσότερα όνειρα. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, κάντε υπομονή. Σύντομα οι νευρώνες θα ηρεμήσουν και πάλι και τα πνευμόνια σας θα είναι πολύ πιο υγιή.

Η ασπρόμαυρη τηλεόραση

Περίεργο αλλά αληθινό. Αν μεγαλώσατε βλέποντας ασπρόμαυρη τηλεόραση, πολύ πιθανό να τη βλέπετε και στα όνειρά σας, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές. Η αλήθεια είναι πώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξετε την παλέτα των ονείρων σας παρά να το απολαύσετε. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι θυμίζει ελληνικό κινηματογράφο!

Η αφαγία

Αν προσπαθείτε να κρατήσετε δίαιτα, προφανώς δυσκολεύεστε όχι μόνο στον ξύπνιο αλλά και στον ύπνο σας. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας ξυπνήσουν στον ύπνο με αποτέλεσμα να θυμάστε περισσότερα όνειρα και σε αυτά τα όνειρα πρωταγωνιστές να είναι ένα ζουμερό μπιφτέκι ή κάποιο κομμάτι πίτσας. Ένα μικρό σνακ λίγη ώρα πριν κοιμηθείτε, μπορεί να σας ηρεμήσει.

Η εγκυμοσύνη και η περίοδος λοχίας

Είστε έγκυος και βλέπετε μονίμως στον ύπνο σας ότι χάσατε το μωρό που περιμένετε; Είναι το μόνιμο άγχος που έχουν όλες οι μαμάδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σύνηθες φαινόμενο τα όνειρα των μαμάδων κατά τη περίοδος της εγκυμοσύνης αλλά και της λοχίας να είναι έντονα. Πιθανότατα οφείλεται σε ένα συνδυασμό συναισθημάτων, έλλειψης ύπνου και επίπεδα ορμονών. Αλλά αυτά τα όνειρα είναι σημάδι ότι ο εγκέφαλος σας θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε σε αυτή την τεράστια αλλαγή της ζωής σας!


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons