Οσμή στα ούρα μπορεί να δείξει εάν ένας άνθρωπος είναι πιθανό να εμφανίσει Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως αμέσως πριν την εμφάνιση σημαντικών αλλαγών στον εγκέφαλο που συνδέονται με την άνοια, καταγράφεται μια μοναδική οσμή στα ούρα.
Η αναγνώριση αυτού του πρώιμου βιοδείκτη για το Αλτσχάιμερ μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της εκφυλιστικής νόσου πριν την έναρξη της εγκεφαλικής εκφύλισης και την επιδείνωση της πνευματικής κατάστασης.
Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο Δρ Bruce Kimball, από το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας και το Monell Chemical Senses Center, συντάκτης της δημοσίευσης, τονίζει πως οι προηγούμενες έρευνες εστίαζαν στις αλλαγές των οσμών του σώματος που οφείλονταν σε εξωγενείς παράγοντες όπως οι ιοί ή τα εμβόλια.
«Τώρα έχουμε ενδείξεις πως η οσμή των ούρων μπορεί να αλλάξει από αλλαγές στα εγκεφαλικά χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και για άλλες νευρολογικές παθήσεις», προσθέτει.
Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και εκτιμάται πως εμφανίζεται σε 5,1 εκατομμύρια Αμερικανούς άνω των 65 ετών.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέταση που να οδηγεί σε κατηγορηματική διάγνωσή του, σε ζώντες ανθρώπους. Η εξέλιξη της νόσου δεν μπορεί ούτε να αναστραφεί ούτε να σταματήσει, αλλά μια ακριβής διάγνωση μπορεί αν δώσει στους ασθενείς το χρόνο να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να αναζητήσουν τρόπους ανακούφισης από τα συμπτώματα.
«Παρότι η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο, η αναγνώριση μιας διακριτικής οσμής είναι πιθανό να δείξει κάποτε το δρόμο της διάγνωσης του Αλτσχάιμερ στα αρχικά του στάδια με βάση τους ανθρώπινους βιοδείκτες», τονίζει ο έτερος συντάκτης της δημοσίευσης, Δρ Daniel Wesson, από τη σχολή Case Western Reserve University School of Medicine.
Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Δρ Doug Brown, διευθυντής ερευνών στην Alzheimer’s Society, προειδοποιώντας πως είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί κανείς σχετικά με το εάν η έρευνα αυτή θα ανοίξει νέους δρόμους για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ πριν οι πάσχοντες εμφανίσουν συμπτώματα σχετιζόμενα με τη μνήμη τους.
«Οι δοκιμές έγιναν σε γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια, δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα δούμε τις ίδιες ακριβώς αλλαγές στην οσμή των ούρων στους ανθρώπους», τόνισε.
Αναγνώρισε πάντως πως είναι μια «ενδιαφέρουσα προσέγγιση» στο πρόβλημα έγκαιρης διάγνωσης του Αλτσχάιμερ, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς για να φανεί αν αυτός θα μπορούσε να γίνει αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης στους ανθρώπους.
πηγή:medicalnews.gr