Κατάγματα ποδοκνημικής

kn0000.jpg

Τα κατάγματα αυτά αφορούν τους δύο «αστραγάλους», τον έξω και τον έσω, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι οι άκρες των δύο οστών, της κνήμης και της περόνης, τα οποία συγκρατούν με την άρθρωση της ποδοκνημικής τον αστράγαλο, όπως μεταφέρεται το βάρος του σώματος στη βάδιση.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

kn01.jpg

Όταν τα σφυρά υποστούν κάταγμα διαταράσσεται η αρθρική επιφάνεια που μεταφέρεται το βάρος του σώματος επάνω στον αστράγαλο. Γι’ αυτό και τα κατάγματα της ποδοκνημικής πρέπει να ανατάσσονται σωστά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αρθρίτιδα.

Τι είναι

Από τα κατάγματα της ποδοκνημικής, το κάταγμα του  έξω σφυρού συνήθως συνοδεύεται από κάταγμα και του έσω σφυρού (αμφισφύριο).

kn02.jpg

Το κάταγμα του έσω σφυρού συνοδεύεται από ρήξη του δελτοειδούς συνδέσμου.kn04.jpg

Αυτό συμβαίνει γιατί τα δύο οστά συγκροτούν μία κολώνα με δύο στηρίγματα. Όταν σπάσει η μία κάπου, πρέπει να σπάσει και η άλλη (καμιά φορά αντί να σπάσει, κόβεται ο δελτοειδής σύνδεσμος ή υφίσταται κάταγμα η κεφαλή της περόνης στο γόνατο (κάταγμα Maisonneuve).

kn05.jpg

Πώς ελέγχεται

Στα κατάγματα των σφυρών επειδή διαταράσσεται η άρθρωση (υπεξάρθρημα – εξάρθρημα) μετά την κάκωση ο τραυματίας αδυνατεί να πατήσει το πόδι του και να βαδίσει και η άρθρωση φαίνεται πολύ διογκωμένη και παραμορφωμένη.

kn06.jpgkn07.jpg

Με το δάκτυλο ψηλαφώντας ανευρίσκουμε μεγάλη ευαισθησία ή στο έσω και στο έξω σφυρό. Ο τραυματίας δεν μπορεί να κάνει τις φυσιολογικές κινήσεις, δηλ. της ραχιαίας έκτασης και την πελματιαία κάμψη.

Πώς αντιμετωπίζεται

Εάν το πόδι μοιάζει να έχει «βγει» από τη θέση του, τραβώντας το πρέπει να το ανατάξουμε (να το φέρουμε στη θέση του). Κατόπιν το ακινητοποιούμε με ένα νάρθηκα.

kn08.jpg

Μέχρι να φτάσουμε σε νοσοκομείο πρέπει το πόδι να τοποθετηθεί πολύ ψηλά! Γιατί τα κατάγματα των σφυρών προκαλούν λόγω μεγάλου οιδήματος, μεγάλες φυσαλίδες στο δέρμα με υγρό, και δεν επιτρέπουν την εγχείρηση. Σπανίως  μπορεί να προκαλέσουν και νέκρωση στο δέρμα.

kn09.jpg

Η αντιμετώπιση ενός κατάγματος σφυρών, αμφισφυρίου ή τρισφυρίου (εάν έχει ξεκολλήσει κι ένα κομμάτι του πίσω τμήματος της κνήμης) είναι χειρουργική, ώστε να αναταχθεί το εξάρθρημα και να επανέλθει η ανατομική της άρθρωσης.

kn10.jpg

kn11.jpg

Διαφορετικά η άρθρωση θα οδηγηθεί σε αρθρίτιδα.

Μετά την εγχείρηση ο τραυματίας αποφεύγει την φόρτιση του σκέλους, αρχικά με νάρθηκα και δύο πατερίτσες για 2 εβδομάδες και στη συνέχεια χωρίς νάρθηκα, κάνοντας ασκήσεις για ακόμη 4 εβδομάδες.kn12.jpg

Λέξεις κλειδιά:

– κάταγμα ποδοκνημικής

– κάταγμα σφυρών

– αμφισφύριο κάταγμα

– τρισφύριο κάταγμα

– κάταγμα περόνης

– κάταγμα Maisonneuve

– εξάρθρημα ποδοκνημικής

– οστεοαρθρίτιδα ποδοκνημικής


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons