Κάταγμα αστραγάλου-πτέρνας

kn0000.jpg

Τα κατάγματα του αστραγάλου ή της πτέρνας ονομάζονται «κάταγμα των αλεξιπτωτιστών», γιατί επισυμβαίνουν σε απότομη πτώση επί των ποδιών, από κάποιο ύψος.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

str1.jpg

Τι είναι

Το κάταγμα του σώματος του αστραγάλου είναι αρκετά πιο σπάνιο από το κάταγμα της πτέρνας. Και τα δύο οστά είναι σπογγώδη, περισσότερο η πτέρνα, γι΄ αυτό όταν σπάσουν, μέρος του οστού εμβυθίζεται μέσα στο υπόλοιπο οστούν.

str2.jpg

Πώς ελέγχεται

Το κάταγμα του αστραγάλου δημιουργεί πόνο και αδυναμία κινήσεων της ποδοκνημικής, δηλαδή έκταση και κάμψη. Το πόδι πρήζεται στην περιοχή του αστραγάλου αρκετά.

str3.jpg

Στο κάταγμα της πτέρνας ενώ η ποδοκνημική εμφανίζει φυσιολογική κινητικότητα, υπάρχει τεράστιο πρήξιμο κάτω από τον αστράγαλο και πλήρης αδυναμία ν΄ ακουμπήσει το πόδι το βάρος του.

Για την διάγνωση των δύο αυτών καταγμάτων, είναι απαραίτητη η ακτινογραφία και η αξονική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται

Και τα δύο κατάγματα χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση (οστεοσύνθεση).

str4.jpg

Μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ο τραυματίας, το πόδι ακινητοποιείται με νάρθηκα και τοποθετείται ψηλά, σε ανάρροπη θέση.

Λέξεις κλειδιά:

Κάταγμα αστραγάλου

Κάταγμα πτέρνας

Κάταγμα αλεξιπτωτιστών

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons