Γιατί τα ω-3 λιπαρά θεωρούνται απαραίτητα

omega-480x0.medium.jpg

Σίγουρα γνωρίζετε πως τα ω-3 λιπαρά οξέα συγκαταλέγονται στα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, καθώς η πρόσληψή τους συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τις δράσεις των εν λόγω θρεπτικών συστατικών είναι έντονο, με όλο και περισσότερες μελέτες να διευρύνουν το φάσμα της ευεργετικής τους επίδρασης στον οργανισμό και του ρόλου τους στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ονομάζονται και απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς ο οργανισμός δε μπορεί να τα συνθέσει και συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Μεταξύ των πλουσιότερων διαιτητικών πηγών ω-3 λιπαρών οξέων συγκαταλέγονται τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι όπως τα καρύδια, τα πεκάν, τα φουντούκια και ο λιναρόσπορος.

Αδιαμφισβήτητα, η περισσότερο μελετημένη δράση τους αφορά στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ειδικότερα, τα ω-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, η οποία φαίνεται ότι διαμεσολαβείται από πολλούς μηχανισμούς, όπως η βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, η διευκόλυνση της καλύτερης λειτουργίας των αγγείων και η αντιφλεγμονώδης και αντιθρομβωτική δράση τους.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός μελετών δείχνει πως τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων δεν περιορίζονται μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος, ορισμένες μορφές καρκίνου και η κατάθλιψη.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επαρκή πρόσληψή τους σε περιόδους όπως η εγκυμοσύνη και η βρεφική και παιδική ηλικία.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons