Σε κινητοποιήσεις διεκδικητικού χαρακτήρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι χρόνια πάσχοντες στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι των οποίων περιέγραψαν με δραματικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και λόγω της αδυναμίας τους να καλύψουν την φαρμακευτική τους δαπάνη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, περιγράφοντας την τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της πόλης επισήμανε ότι το Παπαγεωργίου, που υποστηρίζει το 60% των περιστατικών στην πόλη, καθώς και 200 νεφροπαθείς κινδυνεύει να κλείσει λόγω των χρεών του ΕΟΠΠΥ που φτάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
«Με εξαίρεση το Παπαγεωργίου και το Θεαγένειο, στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα εξωτερικά ιατρεία υπολειτουργούν με την αναμονή να φτάνει τους 6-8 μήνες. Έτσι ο κόσμος αναγκάζεται να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Αν ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώσει 60-70 εκατομμύρια από το συνολικό χρέος που έχει στο Παπαγεωργίου θα υπάρξει πρόβλημα στη Μακεδονία και τη Θράκη, που δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί από τον δημόσιο τομέα» επισήμανε ο κ. Καραγκιόζης.
Παράλληλα ανέφερε ότι τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Θεαγένειο απέκτησαν πρόσφατα PEΤ CT, που όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Στο Παπαγεωργίου μόλις χτες το πρωί δόθηκε η άδεια για να λειτουργήσει το PEΤ CT μετά από συνεχείς πιέσεις που ασκήθηκαν επί ένα μήνα. Αλλά και πάλι υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας καθώς το φάρμακο που χρειάζεται για να λειτουργήσει κοστίζει 800 ευρώ ανά άτομο και το νοσοκομείο δεν μπορεί να το προμηθευτεί, αν δεν πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ. Στο Θεαγένειο, το PEΤ CT δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού», πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης.
Επισήμανε ακόμη ότι στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχουν χρήματα για φάρμακα και στο Ιπποκράτειο δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για βασικές εξετάσεις. Υπογράμμισε ακόμη ότι στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων γίνονται μόνο οι μεταμοσχεύσεις οργάνων από δωρητές οργάνων, ενώ δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώντες δότες, λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Επίσης ανέφερε ότι αποκλειστικοί νοσοκόμοι εκτελούν χρέη νοσηλευτών στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη, τραγικές είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτές στο Ιπποκράτειο, όπου αντιστοιχούν 14 νοσηλευτές σε 65 νεφροπαθείς, ενώ στις εφημερίες που οι ασθενείς φτάνουν τους 100, η αναλογία μπορεί να είναι ένας νοσηλευτής για 7 ή 8 ασθενείς. Στην Έδεσσα, σε 75 νεφροπαθείς αντιστοιχούν 13 νοσηλευτές, στους οποίους το νοσοκομείο χρωστάει 500 ρεπό.
Αναφερόμενος στις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στις Μονάδες Νεφρού στα Περιφερειακά νοσοκομεία είπε ότι στην Κατερίνη δεν υπάρχει νεφρολόγος και ότι τους 70 νεφροπαθείς καθώς και τους ασθενείς της ιδιωτικής μονάδας τους εξυπηρετεί ένας καρδιολόγος που υποκαθιστά τον νεφρολόγο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι στη Φλώρινα υπάρχει μόνο μία νεφρολόγος για 45 ασθενείς, ενώ έχει τελειώσει η θητεία του επικουρικού γιατρού που υπήρχε και στην Καρδίτσα δεν υπάρχει νεφρολόγος εκτός από μία επικουρική γιατρό.
«Ζούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, τονίζοντας ότι στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκράτειου, όπου κάνουν μεταγγίσεις 20-25 άτομα με μεσογειακή αναιμία υπάρχει μία μόνο αιματολόγος, η οποία επειδή είναι πανεπιστημιακός έχει ελάχιστο χρόνο γιατί πρέπει να διδάσκει.
«Οι μεταγγίσεις γίνονται χωρίς παρουσία γιατρού μόνο με νοσηλεύτριες. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον Άγιο Παύλο, με μία γιατρό, η οποία εξυπηρετεί τα δύο εξωτερικά ιατρεία διαβήτη και το εξωτερικό ιατρείο υπέρτασης καθώς και τις εφημερίες. Έτσι 5-6 άτομα μεταγγίζονται χωρίς γιατρό. Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει να πάει γιατρός για τους μεταγγιζόμενους από το καλοκαίρι του 2014. Στην Κοζάνη υπάρχει μία μικρή μονάδα, όπου μεταγγίζονται 8 παιδιά χωρίς γιατρό λόγω συνταξιοδότησης», πρόσθεσε ο κ. Δήμος.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, Περσεφόνη Μήττα επισήμανε, ότι εκτός από ελλείψεις αναλώσιμων, οι ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία που διαθέτουν ογκολογικά τμήματα καθώς και στο Θεαγένειο αναγκάζουν τους ασθενείς να παίρνουν τη μισή δόση θεραπείας και την άλλη μισή να την παίρνουν ύστερα από 15 μέρες. Τόνισε επίσης ότι πληροφορήθηκε πως στο Θεαγένειο, τον Οκτώβριο, υπήρχε έλλειψη 22 φαρμάκων. Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν άδειοι θάλαμοι στο Θεαγένειο γιατί το νοσοκομείο δεν μπορεί να συντηρήσει τους ασθενείς.
Η κ. Μήττα υπογράμμισε ότι οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πληρώνουν μερική συμμετοχή ή να πληρώνουν εξολοκλήρου το ποσό για τα αντικαρκινικά φάρμακα, λόγω του ότι η ασφαλιστική τιμή που έχει οριστεί δεν καλύπτει ποτέ το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επισήμανε ακόμη ότι τα ραντεβού για τις εξετάσεις γίνονται με 5 μήνες καθυστέρηση, ενώ η καθυστέρηση για τις ακτινοθεραπείες φτάνει τους 1-2 μήνες και για τα χειρουργεία τους 3-5 μήνες. Παράλληλα ανέφερε ότι στο νοσοκομείο 424 υπολειτουργεί το ακτινοθεραπευτικό τμήμα, ότι στο Θεαγένειο χάλασε ο υπερηχογράφος και οι ασθενείς παραπέμποντας σε ιδιωτικά ιατρεία, και ότι στα επαρχιακά νοσοκομεία είναι χαλασμένα τα μηχανήματα.
Τέλος, ανέφερε ότι γιατρός, μιλώντας σε συνέδριο, ισχυρίστηκε ότι έχει δοθεί εντολή να μην γίνονται χημειοθεραπείες σε ασθενείς άνω των 60-70 ετών που έχουν 5% πιθανότητα να ζήσουν γιατί είναι ακριβά τα φάρμακα.
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Διαβητικών νομού Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» Αναστασία Δαραμήλα επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό απευθύνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Συλλόγου διαβητικοί ασθενείς, που δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Ανέφερε ακόμη ότι οι ασθενείς που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους οδηγούνται σε ακρωτηριασμούς και τύφλωση. «Μέχρι το 1921, που δεν είχε ανακαλυφθεί η ινσουλίνη, οι διαβητικοί πέθαιναν. Το 2015, οι διαβητικοί θα πεθαίνουν επειδή τα νοσοκομεία δεν καλύπτουν τις επιπλοκές τους και επειδή είναι ανασφάλιστοι» πρόσθεσε η κ. Δαραμήλα.
πηγή:medicalnews.gr