Νέα μελέτη για την ασφάλεια της ασπαρτάμης

orfanoudaki_aspartam_4001.medium.jpg

Η επιβεβαίωση για άλλη μια φορά ότι ένα από τα πιο γνωστά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλές για το γενικό πληθυσμό, αποτελεί ένα σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους ή/και για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και τους επαγγελματίες υγείας που αναζητούν πρακτικές λύσεις για τους ασθενείς τους. Κι αυτό γιατί, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά διατηρούν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιο αλλά δεν προσθέτουν θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η επιστημονική κοινότητα δεν αμφισβητεί την ασφάλεια της ασπαρτάμης

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα πρόσθετα τροφίμων. Η ασφάλειά της έχει τεκμηριωθεί από όλους τους φορείς υγείας και ασφάλειας τροφίμων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι έχουν βασίσει την απόφασή τους σε περισσότερες από 200 μελέτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κλινικές και εργαστηριακές, μελέτες τοξικότητας σε πολλά ζωικά είδη και μελέτες πρόσληψης σε διάφορους πληθυσμούς. Επιπλέον, σύμφωνα με μία πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση με τίτλο «Aspartame: A review of genotoxicity data», που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology τον Οκτώβριο του 2015 η ασπαρτάμη δεν προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό και δεν συνδέεται με τοξικότητα και καρκινογένεση.

Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει και πάλι τα συμπεράσματα που προέκυψαν και από την τελευταία επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) πριν από μόλις 2 χρόνια, ότι δηλαδή η ασπαρτάμη είναι ασφαλής προς κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού και ότι δεν επιδρά στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη.

Η διεξοδική μελέτη της ασπαρτάμης από την EFSA

Πριν από ακριβώς 2 χρόνια, το Δεκέμβριο του 2013, η EFSA δημοσίευσε την πιο πρόσφατη αξιολόγηση για την ασπαρτάμη, αφού πρώτα επαναξιολόγησε το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων για τη γλυκαντική ύλη και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η ασπαρτάμη και τα προϊόντα διάσπασής της είναι ασφαλή για τον άνθρωπο στα παρόντα επίπεδα κατανάλωσης. Επίσης, η σημερινή τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) παραμένει ίδια και δεν χρειάζεται αναθεώρηση, καθώς η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη, τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και τα παιδιά. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα με το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU), τα οποία δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη και για αυτό πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που την περιέχουν (π.χ. το κρέας, τα γαλακτοκομικά κ.λπ) αλλά και την ασπαρτάμη. Άλλωστε, όλα τα πρόσθετα τροφίμων, μεταξύ των οποίων και τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, υπόκεινται σε μία αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης από τους αρμόδιους φορείς ασφαλείας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Με λίγα λόγια μια ασφαλής εναλλακτική

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και – στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής – μπορούμε να την απολαύσουμε στον καφέ μας ή στα τρόφιμα και ροφήματα που την περιέχουν όπως οι τσίχλες, τα light/zero αναψυκτικά, τα γιαούρτια, τα επιδόρπια και παγωτά χωρίς ζάχαρη και τα διάφορα αρτοσκευάσματα. Παρόλο που μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, και ιδίως στα ανυπόγραφα blogs, μπορεί να μας δημιουργήσει ερωτηματικά για το συγκεκριμένο θέμα, είναι καλό να «φιλτράρουμε» πάντοτε τις πληροφορίες που διαβάζουμε και να εμπιστευόμαστε τις θέσεις αρμόδιων φορέων υγείας για τα θέματα αυτά.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons