Η επιβεβαίωση για άλλη μια φορά ότι ένα από τα πιο γνωστά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλές για το γενικό πληθυσμό, αποτελεί ένα σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους ή/και για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και τους επαγγελματίες υγείας που αναζητούν πρακτικές λύσεις για τους ασθενείς τους. Κι αυτό γιατί, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά διατηρούν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιο αλλά δεν προσθέτουν θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η επιστημονική κοινότητα δεν αμφισβητεί την ασφάλεια της ασπαρτάμης
Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα πρόσθετα τροφίμων. Η ασφάλειά της έχει τεκμηριωθεί από όλους τους φορείς υγείας και ασφάλειας τροφίμων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι έχουν βασίσει την απόφασή τους σε περισσότερες από 200 μελέτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κλινικές και εργαστηριακές, μελέτες τοξικότητας σε πολλά ζωικά είδη και μελέτες πρόσληψης σε διάφορους πληθυσμούς. Επιπλέον, σύμφωνα με μία πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση με τίτλο «Aspartame: A review of genotoxicity data», που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology τον Οκτώβριο του 2015 η ασπαρτάμη δεν προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό και δεν συνδέεται με τοξικότητα και καρκινογένεση.
Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει και πάλι τα συμπεράσματα που προέκυψαν και από την τελευταία επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) πριν από μόλις 2 χρόνια, ότι δηλαδή η ασπαρτάμη είναι ασφαλής προς κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού και ότι δεν επιδρά στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη.
Η διεξοδική μελέτη της ασπαρτάμης από την EFSA
Πριν από ακριβώς 2 χρόνια, το Δεκέμβριο του 2013, η EFSA δημοσίευσε την πιο πρόσφατη αξιολόγηση για την ασπαρτάμη, αφού πρώτα επαναξιολόγησε το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων για τη γλυκαντική ύλη και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η ασπαρτάμη και τα προϊόντα διάσπασής της είναι ασφαλή για τον άνθρωπο στα παρόντα επίπεδα κατανάλωσης. Επίσης, η σημερινή τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) παραμένει ίδια και δεν χρειάζεται αναθεώρηση, καθώς η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη, τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και τα παιδιά. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα με το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU), τα οποία δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη και για αυτό πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που την περιέχουν (π.χ. το κρέας, τα γαλακτοκομικά κ.λπ) αλλά και την ασπαρτάμη. Άλλωστε, όλα τα πρόσθετα τροφίμων, μεταξύ των οποίων και τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, υπόκεινται σε μία αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης από τους αρμόδιους φορείς ασφαλείας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Με λίγα λόγια μια ασφαλής εναλλακτική
Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και – στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής – μπορούμε να την απολαύσουμε στον καφέ μας ή στα τρόφιμα και ροφήματα που την περιέχουν όπως οι τσίχλες, τα light/zero αναψυκτικά, τα γιαούρτια, τα επιδόρπια και παγωτά χωρίς ζάχαρη και τα διάφορα αρτοσκευάσματα. Παρόλο που μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, και ιδίως στα ανυπόγραφα blogs, μπορεί να μας δημιουργήσει ερωτηματικά για το συγκεκριμένο θέμα, είναι καλό να «φιλτράρουμε» πάντοτε τις πληροφορίες που διαβάζουμε και να εμπιστευόμαστε τις θέσεις αρμόδιων φορέων υγείας για τα θέματα αυτά.
Πηγή: neadiatrofis.gr
πηγή:medicalnews.gr