Νέα μελέτη για τα οφέλη του καφέ

Coffee1-656x410.jpg

Ο καφές αποτελεί για πολλούς μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές απολαύσεις. Πόσοι για παράδειγμα δεν έχουν συνδέσει άρρηκτα την καθημερινότητά τους με ένα ή περισσότερα φλιτζανάκια ελληνικού καφέ;

Νέα στοιχεία έρχονται να αναδείξουν και σημαντικά οφέλη υγείας και μακροζωίας στο αγαπημένο ρόφημα.

Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά μέτριες ποσότητες καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικές παθήσεις και αυτοκτονίες.

Επιπλέον, το όφελος φαίνεται να συνδέεται με την κατανάλωση όχι μόνο κανονικού καφέ αλλά και ντεκαφεϊνέ, υποδηλώνοντας πως η ευεργετική δράση πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στην καφεΐνη, αλλά και σε άλλα φυσικά συστατικά του καφέ.

Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 150.000 άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές αξιολογούσαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ κάθε 4 χρόνια, ενώ παρακολούθησαν τους εθελοντές για διάστημα 30 ετών. Συνολικά, η συστηματική κατανάλωση ενός έως πέντε φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα σχετίστηκε με χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από διάφορες ασθένειες.

Μάλιστα, σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν χωριστά για μη-καπνιστές, η ευεργετική δράση του καφέ φάνηκε να είναι ισχυρότερη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δε επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στον κίνδυνο θανάτου, και συνεπώς τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά. Σε κάθε περίπτωση η παρούσα ανάλυση δείχνει πως η συστηματική μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει ευεργετική δράση.

Το γεγονός αυτό έχει άλλωστε διερευνηθεί πρόσφατα και σε ελληνικό πληθυσμό με μια πολύ σημαντική μελέτη, τη μελέτη της Ικαρίας. Η μελέτη της Ικαρίας διερεύνησε την επίδραση συστατικών της διατροφής στα επίπεδα υγείας ενός πολύ ιδιαίτερου πληθυσμού, αυτού της Ικαρίας, ο οποίος θεωρείται από τους πληθυσμούς με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα στον κόσμο.

Πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρική Σχολής Αθηνών κου Στεφανάδη, και όσον αφορά στον ελληνικό καφέ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπιναν ελληνικό καφέ κάθε μέρα και είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία. Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπέρασμα ότι ο ελληνικός καφές με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του φαίνεται να συγκεντρώνει ποικίλα οφέλη για την καλή μας υγεία.

Έχετε λοιπόν άλλον ένα λόγο για να απολαύσετε τον αγαπημένο σας ελληνικό, κανονικό ή ντεκαφεινέ. Στην υγειά σας…

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons