Κόκκινη κάρτα από τρόικα στο υπ. Υγείας για τις διαγνωστικές!

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Κόκκινη κάρτα στο υπουργείο Υγείας βγάζουν οι δανειστές, ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, περισσότερες διασφαλίσεις πως οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν πρόκειται να εκτοξευτούν μέσα στην επόμενη τριετία.
Η τρόικα επιμένει, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας στην ανακοστολόγηση 50 τουλάχιστον συχνών μικροβιολογικών εργαστηριακών εξετάσεων, προκειμένου να συρρικνωθεί το συνολικό κόστος των διαγνωστικών.

 Έτσι, μετά τις σαρωτικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων που αποφασίστηκαν κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση, οι θεσμοί επανέρχονται στα νέα προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση του 1 δισ. ευρώ της δόσης που απομένει από τον Αύγουστο, ζητώντας επί της ουσίας μεγαλύτερες εγγυήσεις από το υπουργείο Υγείας ώστε να τηρηθούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως λένε οι πληροφορίες, στους κόλπους των δανειστών επικρατεί σύγχυση μετά τις δύο τελευταίες αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με την πρώτη, που υπογράφηκε στις 30 Οκτωβρίου, ορίζεται κλιμακούμενο ποσοστό επί
των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις ως επιστροφή ("rebate") για κάθε μήνα.

Η δεύτερη απόφαση, που υπογράφηκε στις 9 Νοεμβρίου, αφορούσε την εφαρμογή κλιμακούμενων εκπτώσεων σε σχέση με τον όγκο για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, καθώς και εκπτώσεις σε σχέση με το κόστος (αιτούμενη δαπάνη) των εξετάσεων για μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχους και εξετάσεις αίματος (βιοχημικές, ορμονικές, αιματολογικές, ανοσολογικές). Οι παραπάνω εξετάσεις αφορούν πάνω από το 50% του συνολικού κόστους των εξετάσεων που διενεργούνται.

Παρά τις αποφάσεις, με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως θα προκύψει περιορισμός της δαπάνης, δεν υπάρχει- όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές- πρόβλεψη για το ύψος της εξοικονόμησης. Οι θεσμοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη συγκράτηση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, συμπεριλαμβάνοντας έτσι ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) για τρία ακόμη χρόνια και φέρνοντας τώρα στο τραπέζι τη μείωση των τιμών σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων.

Τα κέντρα ετοιμάζονται για μεγάλες αντιδράσεις, υποστηρίζοντας πως η ανακοστολόγηση που ζητούν οι θεσμοί θα οδηγήσει πολλά από αυτά σε αναστολή λειτουργίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τους επιχειρηματίες των κέντρων, παρά τις τρεις επιστολές για αίτημα συνάντησης.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αφού ο τελικός στόχος είναι η ψήφιση του νέου εφαρμοστικού νόμου έως τις 18 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία του EWG ή έστω λίγες ημέρες αργότερα. Όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, το κονδύλι για τις εξετάσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 302 εκατ. ευρώ.

Ήδη όμως μέχρι στιγμής εκτιμάται πως υπάρχει υπέρβαση άνω του 60%, με τις προβλέψεις να λένε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς η υπέρβαση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons