Ο σίδηρος στη διατροφή των εφήβων

sid.medium.jpg

Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος, που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των παιδιών. Οι μεταβολές που παρατηρούνται στο σώμα των εφήβων είναι καθοριστικές για την επίτευξη βέλτιστης ανάπτυξης και τη διατήρηση της υγείας και συνοδεύονται από αύξηση των διατροφικών απαιτήσεων, τόσο σε ενέργεια όσο και σε ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο σίδηρος, που «καλείται» να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται από την αύξηση του όγκου του αίματος, την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού στα αγόρια και την έναρξη της εμμηνορρυσίας στα κορίτσια.

Έτσι, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14-18 ετών διαμορφώνεται στα 11 mg και 15 mg, αντίστοιχα. Οι ποσότητες αυτές είναι απαραίτητες ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού και να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σιδηροπενίας ή σιδηροπενικής αναιμίας και των συμπτωμάτων που τις συνοδεύουν, όπως ατονία, κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις ή και καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Συνεπώς, το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των εφήβων θα πρέπει να περιλαμβάνει τακτική κατανάλωση πλούσιων πηγών σιδήρου τόσο ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, όσο και φυτικής όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, οι νιφάδες βρώμης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης. Επιπλέον, οι φυτικές πηγές σιδήρου θα πρέπει να συνδυάζονται με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την απορρόφησή του.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση τσαγιού ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη κοντά ή μαζί με τα γεύματα, καθώς περιέχουν συστατικά που μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Αντίστοιχη επίδραση έχει και το ασβέστιο, γι’ αυτό και προτείνεται να μην καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί με πλούσιες πηγές σιδήρου.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons