«Επιδεινώνεται ραγδαία η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας»

giatroi.medium.jpg

Η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας θα επιδεινωθεί και θα είναι ραγδαία, επισήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης(ΕΝΙΘ). Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα τόνισε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς υλικά, εξοπλισμό και εργαζόμενους, εξετάσεις και χειρουργεία αναβάλλονται ή καθυστερούν τόσο που οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, κλινικές κλείνουν ή υπολειτουργούν λόγω της εξουθένωσης του προσωπικού που εργάζεται χωρίς ρεπό και άδειες, ενώ λόγω των ελλείψεων οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά που θα έπρεπε να υπάρχουν στα νοσοκομεία. Εκτίμησε ακόμη ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει γιατί το τρίτο μνημόνιο προβλέπει μικρότερη χρηματοδότηση. Η κ. Κατσίμπα τόνισε ότι στόχος των μνημονίων είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί σύστημα νοσηλείας με βάση την ασθένεια και όχι τον ασθενή, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο κοστολόγιο για τις εξετάσεις, τη νοσηλεία και τα φάρμακα μιας πάθησης που όταν ξεπεραστεί (λόγω πιθανών επιπλοκών ή παράτασης νοσηλείας) τη διαφορά πρέπει να την πληρώνει ο ασθενής. Πρόσθεσε ακόμη ότι με την ιδιωτική ΕΣΑΝ ΑΕ που θα αξιολογεί τα νοσοκομεία με βάση την κερδοφορία και όχι με βάση τις υπηρεσίες θα δημιουργηθεί κύμα κλεισίματος δημόσιων νοσοκομείων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισήμανε από την πλευρά του ο γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Θοδωρής Ζδούκος και πρότεινε, «αφού δεν λειτουργούν οι δημόσιες δομές υγείας να επιταχθεί ο ιδιωτικός κερδοσκοπικός τομέας υγείας». Ανέφερε ακόμη ότι από τις 2500 προσλήψεις γιατρών που θα γίνουν οι μόνιμοι πανελλαδικά θα είναι μόνο 90 ενώ οι υπόλοιποι θα είναι με άλλες μορφές εργασίας (επικουρικοί κλπ) και ότι στην περιοχή της 4ης ΥΠΕ (Μακεδονίας-Θράκης) θα προσληφθούν μόνο 75 γιατροί με διαφορές εργασιακές σχέσεις.

Κλειστή μία στις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Οι 29 από τις 111 κλίνες ΜΕΘ (26,1%) είναι σήμερα κλειστές, ανέφερε ο αναισθησιολόγος στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Βασίλης Ουραήλογλου. Συγκεκριμένα είπε ότι από τις 15 κλίνες στις Α΄ και Β΄ ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ είναι κλειστές οι 5 κλίνες της Β΄ ΜΕΘ, από τις 10 κλίνες στο «Γεννηματάς» κλειστές είναι οι 2 και αναμένεται να κλείσει και μία ακόμη, από τις 12 κλίνες στο Ιπποκράτειο κλειστές είναι οι 3, από τις 18 στην Α΄ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» κλειστές είναι οι 6, ενώ από τις 12 κλίνες της Β” ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου είναι κλειστές οι 4, από τις 20 κλίνες του «Παπαγεωργίου» είναι κλειστές οι 7, από τις 8 κλίνες του Αγίου Παύλου είναι κλειστή η μία ενώ οι 8 κλίνες ΜΕΘ του «Θεαγενείου» και οι 8 κλίνες τους «Αγίου Δημητρίου» λειτουργούν στο σύνολό τους.

Ο κ. Ουραήλογου επισήμανε ότι στα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου») είναι κενές οι μισές θέσεις αναισθησιολόγων ενώ σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής κενές είναι οι 64 από τις 141 οργανικές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Η κ. Κατσίμπα αναφερόμενη στην κατάσταση στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» είπε ότι η Παθολογική Κλινική που διαθέτει 40 κλίνες λειτουργεί μόνο με 3 παθολόγους και στις εφημερίες αναγκάζεται να παίρνει «δανεικούς» από τα Κέντρα Υγείας. Πρόσθεσε ακόμη ότι ενώ το νοσοκομείο αυτό έχει δυνατότητα να αναπτύξει 36-48 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο 21-23. Κατήγγειλε ακόμη ότι τη στιγμή που το «Ιπποκράτειο» και το «Γεννηματάς» δεν είχαν υπερηχογράφο αγοράστηκαν 100 υπερηχογράφοι τσέπης για τα Κέντρα Υγείας της 3ης ΥΠΕ οι οποίοι ουσιαστικά είναι άχρηστοι αφενός γιατί για να λειτουργήσουν μισή ώρα πρέπει να φορτιστούν 24 ώρες και αφετέρου δεν υπάρχουν ειδικοί για να τους λειτουργήσουν.

Αναμονή στα επείγοντα μέχρι 20 ώρες

Περιγράφοντας την κατάσταση στο «Ιπποκράτειο» ο νευρολόγος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Θέμης Νικολαΐδης τόνισε ότι λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων η Κλινική Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου έχει μειώσει κατά 50% τα χειρουργεία ενώ λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που δέχεται 1000-1500 ασθενείς ημερησίως η αναμονή κυμαίνεται από 4 έως 10 ώρες ενώ υπήρξε φορά που ασθενής αναγκάστηκε να περιμένει 20 ώρες.

Ανάλογες είναι οι ελλείψεις και τα κενά και στο νοσοκομεία «Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ και ΨΝΘ.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons